Diabetesbarometern 2024 visar på en stor risk för stagnation i diabetesvården framöver, trots att behandlingsmöjligheterna aldrig har varit bättre. Många personer med diabetes typ 2 har en allt för sporadisk och instabil kontakt med vården. Fortfarande är andelen med stor risk för allvarliga diabeteskomplikationer i denna grupp i stort sett samma som 2019. Det behövs en nationell strategi för diabetesvården för att vända utvecklingen, anser Svenska Diabetesförbundet.
Nära två av tre med diabetes typ 1 i åldern 15-30 år upplever att deras mående påverkas negativt av sjukdomen. Samma andel är oroliga för hur deras diabetes ska påverka hälsan i framtiden. Samtidigt får tre av tio inte möjlighet att prata om det psykiska måendet på sina vårdbesök, fast de vill det. Det visar en ny enkät från Ung Diabetes som vill se till att psykosocialt stöd finns för alla som har behovet.
Tillgången till läkemedel för personer med diabetes har inte förbättrats under det senaste året. Fler än tidigare tvingas byta läkemedel, och var tionde med diabetes typ 2 står helt utan medicin. Många uppger också att bristen på läkemedel försämrar hälsan. Det visar en ny undersökning från Svenska Diabetesförbundet som vill se att en nationell aktör får mandat att hantera rest- och bristsituationer.
Hälften av föräldrarna till barn med diabetes går ner i arbetstid för att hantera barnens kroniska sjukdom. Föräldrarna står samtidigt helt utan ersättning när de behöver ge sina barn stöd i skolan. Svenska Diabetesförbundet vill att regeringen underlättar för gruppen genom att ge rätt till VAB vid insatser under skoldagen.
Från och med 2024 är Svenska Diabetesförbundet medlemmar i ”Agenda för hälsa och välstånd”. Detta är ett samarbete mellan Forska!Sverige och 40 organisationer från akademi, vård, näringsliv, patienter, professioner och myndigheter. Från funktionsrättsrörelsen finns exempelvis Astma- och Allergiförbundet samt Reumatikerförbundet sen många år tillbaka i nätverket.
Nya siffror från Svenska Diabetesförbundet pekar på att läkemedelsbristen har förvärrats för personer med diabetes. Andelen som inte kan få ut sin medicin på apoteket har ökat sedan i somras. Svenska Diabetesförbundet vill att ansvariga aktörer snabbt vidtar nya åtgärder för att förbättra situationen.
Svenska Diabetesförbundet har följt den rådande läkemedelsbristen som på olika områden har drabbat personer med diabetes under hela 2023. Senast i samband med framtagande av Diabetesbarometern 2023, där 3 530 personer med diabetes besvarade en enkät tillbaka i juni. Resultaten har löpande kommunicerats till såväl regeringen som Läkemedelsverket.
Ett regelbundet stöd från vården är avgörande för en bra hälsa eftersom personer med diabetes själva ansvarar för egenvården av sjukdomen. Många träffar dock inte en diabetesläkare varje år och bland personer med diabetes typ 2 uppger var tredje att de träffar olika läkare vid sina besök. Det framgår av Diabetesbarometern 2023, där vården i regionerna jämförs för andra året i rad.
Nära fyra av tio med diabetes uppger i en helt ny medlemsundersökning att de i år har råkat ut för att deras medicin inte fanns på apoteket. Av dessa står nu nästan var tionde helt utan medicin. Svenska Diabetesförbundet varnar för att det kommer att leda till komplikationer och uppmanar regeringen att agera snabbare för att säkerställa tillgången till läkemedel till kroniskt sjuka.
En granskning av de reformerade stöden till personer med funktionsnedsättning.
Tillbaka i oktober 2022 lämnade Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) utredningsförslag till regeringen. Uppdraget var att utreda förutsättningarna för undantagshantering från de medicinska föreskrifterna med avseende på synfältsbortfall för innehav av B-körkort.
Bästa Acko Ankarberg Johansson, Den rådande läkemedelsbristen ser tyvärr ut att bli långvarig för personer som lever med diabetes. Det har allvarliga och orimliga konsekvenser för de individerna som drabbas, men är även samhällsekonomiskt problematisk. Proposition 2022/23:45 som finns på riksdagens bord adresserar viktiga problem, samtidigt ser vi ett behov av mer kraftfulla åtgärder. Dessa förslag på lösningar vill vi gärna presentera för dig här
Mer än hälften av Svenska Diabetesförbundets medlemmar har under det senaste året varit med om att ett eller flera av deras läkemedel inte finns på apoteket. Drygt var tionde har råkat ut för att läkemedel varit slut och inte gått att beställa. För många påverkar det möjligheterna att sköta sin diabetes negativt. Det visar nya siffror från Svenska Diabetesförbundet, som vill se ett tydligt nationellt ansvar för läkemedelsförsörjning och att grupper som läkemedel är avsedda för prioriteras vid brist.
Många föräldrar till barn med diabetes lever med oro och stress. Samtidigt brister stödet till barnen i skolan. Var tredje vårdnadshavare uppger att vården inte informerat skolan om barnets behov och drygt var femte har själva tvingats vikariera som resurs åt sitt barn i skolan. Det visar en ny rapport från Svenska Diabetesförbundet, som vill att barndiabetesmottagarna och rektorerna tar ansvar för att rätt stöd finns i skolan.
Just nu är det brist på olika läkemedel, vilket blivit mycket uppmärksammat i media.
Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI), i samarbete med Trafikverket och Transportstyrelsen, fick ett regeringsuppdrag att utreda förutsättningarna för undantagshantering från de medicinska föreskrifterna med avseende på synfältsbortfall för innehav av B-körkort.
Svenska Diabetesförbundet medverkade i början av juni på Järvaveckan. Utöver många viktiga samtal om främst diabetes typ 2 i aktivitetstältet med grupper som vi behöver komma närmare i vår dagliga verksamhet, så genomfördas två seminarier.
Den teknologiska utvecklingen inom diabetesvården gasar, dags att de politiska beslutsfattarna släpper handbromsen.
I mars lämnade Svenska Diabetesförbundet ett remissvar till Socialstyrelsen angående högspecialiserad barnintensivvård.
Delegationen för ökad tillgänglighet i hälso- och sjukvården har söndagen den 15 maj som deadline för sitt slutbetänkande. Utredningen är därmed inne påupploppssträckan sitt arbete. Diabetesförbundet har varit med hela vägen, och medverkade också på det sista möte i referensgruppen måndagen den 14 mars.