Bli medlem Ge gåva

Senaste generationen insulinpumpar till Sverige i höst

25 juni 2018

Insulinpumpar som självständigt reglerar både höga och låga blodsockervärden har fått Europeisk CE-märkning och lanseras i Sverige under hösten.

Det är företaget Medtronic som till hösten lanserar pumpen 670G, efter att den nu fått CE-märkning i Europa. Pumpen är en så kallad ”hybrid cloosed-loop” som innebär att den genom en matematisk algoritm automatiskt reglerar höga och låga värden. Användaren måste dock fortfarande ge måltidsdoser.  Forskningsresultat visar att tid inom målvärdet för blodsockret ökar.

Enligt Johan Lundström, affärsområdeschef på Medtronic Sverige, är intresset för pumpen stort.
− Jag har aldrig under mina år inom branschen sett ett så stort intresse för någon annan produkt. Det ramlar in mejl. Den har ju funnits i USA i ett år och information sprids snabbt på sociala medier vilket ökar intresset, säger Johan Lundström.

Vad den nya tekniken kommer att kosta, eller hur stor andel av patienterna som kan få tillgång till pumpen är enligt Johan Lundström för tidigt att säga.
− Det finns ingen definitiv kostnadsbild än, utan det kommer bli en förhandling mellan oss och olika landsting. Vilka som ska få tillgång till pumpen är en fråga för professionen i samråd med patienterna.

Staffan OhlsonAlla nyheter