Bli medlem Ge gåva

Resa med diabetes

Att resa med diabetes är inget problem men det kräver lite extra planering, särskilt vid längre resor. Det är viktigt att du i mycket god tid innan din resa tar reda på några viktiga saker som underlättar din utlandsvistelse. Det gäller exempelvis försäkringsskydd, recepthantering och tullbestämmelser.

Svenska Diabetesförbundet har tagit fram ett medicinskt intyg som din läkare kan fylla i och som du kan använda vid kontakter med sjukvården utomlands. Finns att ladda ner längst ned på denna sida. 

 

Bestämmelser om sjukvård och läkemedel vid utlandsvistelse

Inom EU/EES

Genom förordningen (EEG) 1408/71 regleras rätten till vård i andra EU/EES-stater. Reglerna gäller för personer som är försäkrade i EU som anställda och egenföretagare. Det gäller även för pensionärer, statslösa och flyktingar bosatta inom EU samt familjemedlemmar. Rätten handlar i första hand om "akut eller nödvändig vård" vilket innebär sådan vård som inte kan vänta tills personen är åter i hemlandet. En EU-patient betalar för nödvändig vård samma vårdavgift som personer bosatta i landet.

Det Europeiska sjukförsäkringskortet (EU-kortet) intygar att du har rätt till vård inom EU:s medlemsländer. Läs mer om Europeiska sjukförsäkringskortet samt beställ det här

Utanför EU

För länder utanför EU gäller andra regler. Behöver du vård så får du vanligtvis stå för hela kostnaden själv. Ofta täcker hemförsäkringen sjukvård men du kan behöva betala en del i självrisk. Detta gäller inte i de länder som Sverige har sjukvårdsavtal med. Kolla därför vad som gäller ditt du ska resa med ditt försäkringsbolag i god tid innan avfärd.

Läkemedel vid resor

Många länder har särskilda regler för införsel av läkemedel och hjälpmedel. Den bästa förberedelsen är att du tar kontakt med landets ambassad för att rådfråga vad som gäller i ditt fall.

Läkemedel för personligt bruk får föras in i ett land i en mängd som vid varje resa motsvara högst ett års förbrukning. Du som resande ska kunna styrka att läkemedlet är för personligt bruk. Det gör du lättast genom dels ett läkarintyg och originalförpackningar från Apoteket eller recept med ditt namn på.

Om du vistas en längre tid i ett annat land kan du behöva ta ut en större mängd medicin. För att få ut läkemedel och andra varor inom läkemedelsförmånen får ett uttag på recept avse högst 90 dagars förbrukning. Om du av särskilda skäl, exempelvis utlandsvistelse, kan du få hämta ut mer läkemedel inom förmånen. Du ska då kunna styrka utlandsvistelsen för apotekspersonalen. Du kan visa resehandlingar som styrker din resa.

I vissa länder är det möjligt att hämta ut läkemedel på recept men då krävs det att läkemedlet är godkänt i landet du vistas i. Det krävs även att det är ett originalrecept och inte en elektronisk utskrift. Det är även bra att ha ett intyg på engelska från behandlade läkare att du har behov av läkemedel för din sjukdom. Det kan vara olika lätt att få tillgång till insulin och hjälpmedel beroende på var du reser. Det kan även skilja i självkostnadspris. Ta reda på vad som gäller för det land dit du ska resa, antingen via ambassaden eller via den du bokat resan hos.

Om du använder narkotikaklassade läkemedel är det tillåtet att ta med sig läkemedel för högst 30 dagars förbrukning. Om du reser inom Schengen måste du ha ett s.k. Schengenintyg med dig tillsammans med ditt läkemedel som du hittar på Läkemedelverkets hemsida.

Försäkringar vid resa

Det är viktigt att du kontrollerar ditt försäkringsskyddet innan resan. Hemförsäkringen gäller under 45 dagar för olycksfall, vård av akut sjukdom och akut försämring av annan sjukdom. Ska du vara borta längre än 45 dagar kan du antingen förlänga hemförsäkringens reseskydd eller teckna en separat försäkring. Om ditt insulin blir stulet kan vissa försäkringsbolag ersätta kostnaderna om du förvarat det med aktsamhet. Men om insulinet blir förstört av kyla eller värme måste du ha en allriskförsäkring som komplement för att få ersättning. Kolla vad som gäller runt insulin med ditt försäkringsbolag.

Identitetshandlingar som visar att du har diabetes

Om du skulle hamna i en situation då du behöver hjälp, om du exempelvis får en kraftig känning eller rent av förlorar medvetandet, är det bra om du har en identitetshandling på dig som berättar att du har diabetes och vad som behöver göras.

Flygresor

När du reser med flyg ska du tänka på att ta med dina läkemedel i handbagaget in i kabinen. Checkar du in ditt bagage så finns det alltid en risk att det kan förstöras, förloras under resan eller att föreningar uppstår. Dessa tråkigheter kan drabba alla resenärer men drabbar dig med diabetes hårdare. Insulinet klarar inte heller kylan i lastutrymmet på flygplanet. 

Extra sändare till CGM samt CGM med inbyggd sändare skall tas med i handbagaget, informera säkerhetspersonalen då rökenstrålning och radiovågor av millimetertyp kan påverka sändaren. Kolla med tillverkaren av ditt CGM-system vad som gäller för just ditt system. Vissa tillverkare har tagit fram informationsblad som du kan ha med och visa säkerhetspersonalen.

Säkerhetskontrollen vid avresan

När du passerar säkerhetskontrollen ska mediciner i flytande form, som exempelvis insulin, visas upp. Du får ta med dig så mycket receptbelagd medicin som du behöver för din resa. Du får även ta med kylbehållare för insulin. Tänk på att säkerhetskontrollanterna kan göra stickprov på medicin eller mat som du har med dig. Du kan därför bli ombedd att t ex smaka på vätskan eller stryka lite vätska på handen. Du ska vara beredd på att intyga att medicinerna och hjälpmedlen du för med dig är dina. Det gör du genom att ha ditt läkarintyg och dina recept eller originalförpackningar på dina läkemedel till hands vid kontrollen. Tänk på att olika flygbolag är olika restriktiva vid incheckning och när du går genom tullen. Du gör bäst i att kolla med det flygbolag du reser med innan du ger dig av. 

Om du använder insulinpump eller CGM, informera säkerhetspersonalen. De flesta insulinpumpar och CGM-system tål inte helkroppsskannrar, dvs. röntgenstrålning och radiovågor av millimetertyp, därför skall du be om alternativ säkerhetskontroll. Kolla upp vad som gäller för just din insulinpump och CGM-system med tillverkaren. Vissa tillverkare har tagit fram informationsblad som du kan ha med och visa säkerhetspersonalen.

Måltider vid flygresor

Många flygbolag har idag dragit in på måltider. Kontrollera vad som gäller för din flygning. Du ska även tänka på att ha med dig mat och dryck för att kunna hantera eventuella förseningar och väntetider som uppstår under resan.

Säkerhetskontrollen vid ankomsten i annat land

Väl framme i pass- och säkerhetskontrollen kan det i vissa länder, särskilt de med sträng narkotikalagstiftning, vara att föredra att "gå på rött". Med andra ord visa upp sitt diabetesintyg, läkemedel och hjälpmedel och minimera risken att bli misstänkt för knarksmugglare med kanyler i bagaget. Var noga med att inte lämna ifrån dig din diabetesutrusning till tullpersonalen utan din insyn.

 

Övriga tips

Berätta för omgivningen. Se till att någon medresenär/reseledare eller dylikt känner till vad en insulinchock är och hur de ska göra om du får en. Berätta att det är socker som omgivningen ska ge dig om du blir dålig.

Skriv ner en checklista till dig själv, på vad du ska göra om en nödsituation uppstår. Ibland händer det att till exempel insulinpumpar slutar fungera och du måste övergå till pennor. I sådana fall är det lätt att bli stressad och vid stress kan det vara svårt att tänka klart. Skriv ned hur du ska dela upp din basaldos från insulinpump till pennor. Skriv ned dina insulindoser och hur du ska dela upp det under dagen. 

Se till att du har aktuella recept. Även om du ska ha tagit med dig ditt insulin så att det räcker är det viktigt att du har aktuella recept så att du kan hämta ut vid behov. När du ber om ett recept som du vill hämta ut i ett annat EU-land ska du se till att läkaren skriver läkemedlets generiska namn. Då kan apoteket i det andra landet ge dig en motsvarande produkt som säljs där.

Vad ska jag packa?

  1. Ta med dig två blodsockermätare och stickor ifall någon skulle gå sönder eller tappas bort.
  2. Ett tips är också att ta med dubbelt så mycket insulin/pennor som du beräknar att göra av med. Även om du är pumpanvändare är det bra att ta med sig sprutor ifall pumpen skulle gå sönder eller något liknande.
  3. Kanyler, lansetter, infusionsset, reservoarer, sensorer (även de är bra att ha på två olika ställen ifall det händer något).
  4. Glukagon/Druvsocker
  5. Magsjukepiller, kan receptfritt köpas på apoteket (aldrig kul att ha magsjuka och diabetes, särskilt inte ute på resa).
  6. Resorb vätskeersättning (ifall man inte kan äta något så är det bra att få i sig näring och vätska).
  7. Första hjälpen kit med t.ex. plåster, värktabletter, compeed, alsolsprit, gas/elastisk binda (man kan aldrig veta vad som händer).
  8. Glöm inte passet!
Senast uppdaterad 3 juli 2024