Bli medlem Ge gåva

Insulinet 100 år

Ja må vi leva!

Ja må vi leva!

Insulinets upptäckt är ett av 1900-talets stora medicinska genombrott. Miraklet i Toronto 1921 räddade som i ett trollslag livet på miljontals människor med diabetes. En av världens mest fruktade sjukdomar gick plötsligt att behandla.

Läs mer om Ja må vi leva!
Insulinets historia

Insulinets historia

Sjukdomen diabetes har varit känd sedan årtusenden. Någon bot har ännu inte upptäckts och en effektiv behandling startades först 1921. Då hade forskarna äntligen lärt sig hur det mystiska insulinet kunde föras över från djur till människa.

Läs mer om Insulinets historia

Historien om diabetes och insulinets upptäckt

I boken "Historien om diabetes och insulinets upptäckt", som Diabetesförbundet gett ut tillsammans med vetenskapsjournalisten Tord Ajanki, går det att läsa om händelserna i Toronto sommaren 1921 då två unga forskare mot alla odds i ett eländigt utrustat laboratorium upptäcker insulinet. Få medicinska upptäckter har fått sådan omedelbar slagkraft - med några få injektioner hämtades döende patienter tillbaka till livet och den tidigare dödliga sjukdomen blev en behandlingsbar sjukdom.

Boken finns att köpa i vår webbutik: butik.diabetes.se 

Insulin - inte för alla

Insulin - inte för alla

Skyhöga priser tvingar amerikaner att korsa gränsen till Kanada för att köpa sitt insulin. I delar av Afrika förväntas en person som får typ 1-diabetes inte överleva mer än ett år. Varför finns insulin, en 98-årig medicin, fortfarande inte tillgängligt för alla?

Läs mer om Insulin - inte för alla
Ge stöd

Ge stöd

I diabeteskampen enas alla som drabbas av diabetes. Inte bara den som är sjuk utan var och en som berörs. Tillsammans vänder vi fördomar till insikter och orättvisor till självklara rättigheter.

Läs mer om Ge stöd
Senast uppdaterad 25 april 2022