Bli medlem Ge gåva

Diabetes lyfts på agendan

9 november 2017

Över en halv miljon personer i Sverige lever med diabetes, vilket gör det till en av vår tids stora folksjukdomar. Svenska Diabetesförbundet storsatsar tillsammans med mediepartnern MTG på att sätta diabetes på agendan. Ett steg i det är att på allvar etablera Blå Ringen som en symbol för kampen mot diabetes även i Sverige.

Blå Ringen är den internationella symbolen för diabeteskampen och kom fram ur en FN-resolution om att öka kunskapen om diabetes. Den symboliserar en global kamp mot diabetes och att vi alla måste jobba tillsammans för att utrota en sjukdom som kräver fem liv om dagen bara i Sverige. Från och med idag kan vi se kampanjens första steg när MTG och TV3 väljer att ha Blå Ringen under TV3s logotyp.

– Det är otroligt roligt att se att en så stor och viktigt aktör som MTG vill vara med och sätta diabetes på agendan. Diabetes är inte en utan flera olika sjukdomar, där 2 barn och 2 vuxna varje dag drabbas av diabetes typ 1 utan möjlighet att bli friska. Ännu fler, närmare 50 personer om dagen, drabbas av diabetes typ 2. Diabetes typ 2 är en folksjukdom som till viss del går att förebygga med rätt kost och ökad fysisk aktivitet. Om vi hjälps åt att öka kunskapen om diabetes kan vi med små medel förbättra livet för väldigt många, säger Fredrik Löndahl, ordförande för Svenska Diabetesförbundet.

Alla nyheter