Bli medlem
Ge en gåva

Ministern svarar på VAB-fråga

26 maj 2016

Rätten till VAB vid upplärning av skolpersonal ska upp i Riksdagen. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) ska svara på om hon tänker ta några initiativ för att underlätta för föräldrar till barn med kronisk sjukdom.

Diabetesförbundet skrev i våras ett öppet brev till regeringen och bad om ett möte på ministernivå för att diskutera en lösning på Försäkringskassans nya stränga tolkning av VAB-reglerna. Samtliga ansvariga statsråd avböjde, och inte ens på tjänstemannanivå bjöds förbundet in för att komma och diskutera frågan. De var dock intresserade av att skriftligen få ta del av förbundets förslag till lösning.

Nu har Liberalernas riksdagsledamot Christina Örnebjär fått upp ögonen för frågan. Med faktaunderlag från förbundet har hon ställt en fråga till Annika Strandhäll (S).

Örnebjär undrar om ministern tänker ta några initiativ för att underlätta för föräldrar att delta i att lära upp skolpersonal. Hon undrar också om Strandhäll tänker ta initiativ till att göra det lättare för föräldrar att avstå från lönearbete för att stödja sitt barn i skolan när ordinarie personal, som är bekanta med barnets behov, är frånvarande.

Frågan ska besvaras senast den 1 juni.

Text: Staffan Ohlson

Alla nyheter