Blicken när du också tar en glass i hettan, såsen som skickas rakt förbi dig under middagen, eller den gälla tonen som ifråga sätter blodsockervärdet – har du verkligen tagit din medicin?
Oavsett om det är din partner, dina barn eller vännerna som i välmening försöker hjälpa dig att göra ”rätt val” kan bristen på förståelse vara aldrig så frustrerande.
De menar såklart väl. Men nära och kära bryr sig ofta ”på fel sätt”, säger forskaren och diabetespsykologen Jon Haug. Det gör att många med diabetes känner sig ensamma, mitt i familjen.
– Stöd och kontroll hänger inte ihop. När vi känner oss kontrollerade beskyddar vi oss. Antingen går vi i försvar och det uppstår onödiga bråk, eller så börjar vi undvika den andra och slutar känna samhörighet.
Sjukdomen är din
Just diabetes är en så personlig sak. Vad du äter, hur du tränar och lever kopplas till behandlings råd. Därför känns råden ofta som inblandning och tjafs, eftersom valen är dina.
– Du måste äga sjukdomen, säger Jon Haug.
– Du har rätt att själv välja vad du ska äta. Det kan inte tas ifrån dig bara för att du har diabetes. Ingen med diabetes har missat vad som bör göras. Det handlar aldrig om att vilja, utan om att kunna göra rätt. Det blir fel om den som ska stötta tror att utmaningen är att säga nej till sötsaker. Så är det sällan och du måste förklara och försvara dig mot omsorgen, säger Jon Haug.
– Rätt stöd förutsätter att den som ska stötta förstår vilka utmaningar du står inför. Dina ”varför”. Då kan stödet bli till stor hjälp.
Så vänder du kontrollen till riktig hjälp
- Kom bakom värdena. Kolhydrater, doser och motion – det är väldigt lätt att ge råd om sånt. Men livet – stress på jobbet, PMS, en smygande förkylning – har större betydelse för hur den med diabetes mår. Gå bakom siffrorna som syns på mätarens display. Ditt blodsocker berättar något om dina behov. Att stötta någon med diabetes handlar om att prata om allt annat i livet än blodsocker.
- Bjud med på vårdbesök. Vårdens råd blir ofta annekterade av familjemedlemmar som facit. Råden blir ”absoluter”. Du ska göra så, leva så, inte äta det. De tar på sig rollen som auktoritet hemma. Ta med den du lever med på vårdmöten för att tillsammans förstå hur allt hänger ihop och diskutera hur ni förhåller er till alla (omöjliga) råd i vardagen.
- Hjälp – när den önskas. Hjälp måste komma ur en önskan om att få hjälp. Prata om vad som är okej att påminna om, och när hjälpen inte är hjälpsam.
Text: Ulrika Lundberg
Illustration: Rebecca Elfast