Staten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har tecknat en överenskommelse om att ta fram personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp inom olika sjukdomsområden i syfte att skapa en jämlik och effektiv vård baserad på bästa tillgängliga kunskap. Denna vecka avslutades remissrundan avseende "personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för diabetes med hög risk för fotsår".
Diabetesförbundet har mottagit brev från Transportstyrelsen av vilket det framgår: ”att det i vissa fall kan ha gjorts felaktiga bedömningar i körkortsärenden före den 1 september 2021. Det handlar om resultat efter undersökningar av det centrala synfältet med en Octopusperimeter.”
Personer med diabetes är bland de grupperna som drabbas hårdast av att tandvård ej ingår i högkostnadskortet. Detta är ett av skälen till att Diabetesförbundet jobbar med frågor som rör kopplingen mellan diabetes och munhälsa/tänder. Ett annat är att personer med diabetes har en ökad risk för att utveckla komplikationer som parodontit och karies.
Svenska Diabetesförbundet är positiva till att Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har granskat det reformerade stödet omvårdnadsbidrag som ersatte vårdbidrag i januari 2019.
Idag blir personer med diabetes äldre än någon gång tidigare i historien, vilket är en oerhört glädjande utveckling. Detta ställer samtidigt allt högre krav på en god omvårdnad av personer med diabetes, särskilt inom äldreomsorgen.
När brandmannen Filip Åkerberg fick läkemedlet Trulicity valde företagsläkaren att inte längre godkänna honom för rök- och kemdykning. Risken för hypoglykemi satte stopp. Trots att läkemedlet inte orsakar risker i jobbet.
Diabetesförbundet har i många år påpekat behovet av att vårdnadshavare kan få VAB vid vårdåtgärder i förskola/skola/fritidshem. Vi är därför glada över att denna utredning kan förändra situationen för vårdnadshavare till barn med diabetes, en sjukdom som kräver omfattande och avancerad egenvård.
Svenska Diabetesförbundets forskningsfond Diabetesfonden har den 12 november beslutat att dela ut ett rekordstort anslag för 2022.
4 av 10 personer med diabetes har, eller har haft, behov av psykosocialt stöd och 60 procent av de med behov just nu uppger att de inte får det stöd de behöver av sin vårdgivare. Detta visar en ny undersökning bland drygt 3 400 av Diabetesförbundets medlemmar. Behovet för hjälp är dessutom dubbelt så stort bland unga personer med diabetes.
Delegationen för ökad tillgänglighet i hälso- och sjukvården ska verka för ökad tillgänglighet i hälso- och sjukvården. Detta med särskilt fokus på kortare väntetider. Diabetesförbundet medverkar i den referensgruppen som löpande följer utredningens arbete och lämnar förslag till denna, men svarar såklart också på remisser från delegationen.
Tillgång till mediciner och hjälpmedel är en förutsättning för att vi som har diabetes ska överleva. Men för att leva med diabetes krävs så mycket mer. Diabetes är inte något som vi kan ta ledigt ifrån, utan en del av livspusslet som både påverkar och påverkas av allt annat som händer i livet och i vardagen.
Diabetesförbundet deltog under januari 2021 i utredningen om patientlagens efterlevnad. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har undersökt hur patientlagens efterlevnad ser ut i dag och hur den utvecklats över tid, utifrån patienternas perspektiv. Slutrapporten heter: En lag som kräver omtag.
Delegationen för ökad tillgänglighet i hälso- och sjukvården ska verka för ökad tillgänglighet i hälso- och sjukvården. Detta med särskilt fokus på kortare väntetider. Uppdraget ska vara klart maj år 2022. Diabetesförbundet sitter med i delegationens referensgrupp, och kommer även framöver delta i möten som syftar till att få in ett patientperspektiv i utredningen.
I juni 2020 fick regeringen uppdraget av riksdagen: att öppna möjligheten för dem med synfältsfel som förlorar körkortet att testa sin körförmåga i simulator och att skyndsamt utreda ett nytt system för körprov på väg. I ett år låg frågan på regeringens skrivbord. Vi frågar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S):
Diabetesförbundet lämnade i slutet av september in yttrande på två remissvar till Socialdepartementet, Börja med barnen! och Stärkt rätt till personlig assistans.
Epokgörande teknikhopp, kunskapsskiften, nya mediciner som räddar liv. Utvecklingen går rasande fort kring diabetesvård. Läkarkåren ryar efter nya riktlinjer. Vi frågar Mattias Fredricson, enhetschef för nationella riktlinjer på Socialstyrelsen.
I slutet av juni kom den stora rapporten kring Anhörigstrategi från Socialstyrelsen där Diabetesförbundet varit delaktig i dialogen för framtagandet. Rapporten pekar, inte helt oväntat på, att rollen som anhörig medför stora påfrestningar för många, med negativa konsekvenser för fysisk och psykiska hälsa, ekonomi och livskvalitet. Men så länge välfärden inte fungerar så kommer inte en rapport, hur sann den än är, att lösa problematiken för anhöriga.
Bättre öppettider, ett enhetligt 1177 Vårdguiden för hela landet, språk som alla förstår?
För hundra år sedan var diabetes en dödsdom, det fanns ingen medicin och de som fick diabetes avled inom ett år från insjuknandet. Tack vare innovationer kan jag och andra personer med diabetes idag leva ett långt liv.
Tung lastbil, buss och taxi. Med Transportstyrelsens nya förslag blir det möjligt att ta alla körkort – oavsett vilken typ av diabetes du har. Efter nyår kan nya medicinska körkortskrav börja gälla