Bli medlem Ge gåva

Ingredienser (4 port)

  • 1 burk små vita bönor
  • ½ gul lök, fint hackad
  • 1 liten finriven morot
  • Ca ¾ dl bovetemjöl
  • 1 tesked färsk hackad salvia eller 1/3 torkad salvia (det går givetvis att byta ut salvia mot någon annan kryddört som man föredrar)
  • Lite salt och peppar
  • Samt några matskedar olivolja att steka burgarna i.
« Tillbaka till recept

Vitbönsburgare

Bönor innehåller mycket fibrer och proteiner. De är energirika men ger, med sina långsamma kolhydrater, ett jämnt blodsocker. Och det vill vi gärna! Att lägga i lite kokta bönor i en sallad eller en gryta är en förträfflig idé. Både för smak, plånbok och blodsocker. Bönor är helt enkelt goda, billiga och nyttiga!

Ingredienser

  • 1 burk små vita bönor
  • ½ gul lök, fint hackad
  • 1 liten finriven morot
  • Ca ¾ dl bovetemjöl
  • 1 tesked färsk hackad salvia eller 1/3 torkad salvia (det går givetvis att byta ut salvia mot någon annan kryddört som man föredrar)
  • Lite salt och peppar
  • Samt några matskedar olivolja att steka burgarna i.

Gör så här:

I det här receptet ska vi ta en burk vita bönor och göra smaskiga bönburgare!

Det är enkelt och går kvickt att göra.

Jag använder bovetemjöl som bindemedel i det här receptet, för att det är mycket näringsrikt. Det är dessutom glutenfritt och passar bra för de som vill undvika gluten. Vi tycker också om den lite nötiga smaken som bovetemjöl har.

Men det går givetvis bra att använda vilket mjöl som helst. Jag väljer gärna mandelmjöl, kokosmjöl eller bara lite Fiberhusk som består av krossade psylliumfrön och binder vätska väldigt bra. Fiberhusk är helt utan kolhydrater.

1.Skölj bönorna väl, i ett durkslag och häll över dem i en stor skål. Använd en stavmixer och kör dem till en ganska slät konsistens. (Det går förstås att mosa dem med en gaffel också; men det blir inte lika finfördelat och tar lite längre tid)

2. Blanda ner lök, morötter, mjöl  och salvia. Krydda med lite salt och peppar och  tillsätt en eller 2 msk vatten om smeten är väldigt torr.

3. Forma 12 st burgare ; de bli ca 6cm stora i diameter.

4. Värm en stekpanna och häll i lite olivolja. Stek burgarna i omgångar, ca 2-3 minuter per sida. De ska gärna bli lite gyllenbruna och frasiga i kanterna.

 

Till dessa goda bönburgare kan man servera  massor med goda tillbehör; lite kramad broccoli, ugnsbakade körbärstomater med balsamvinäger eller en tomatsallad, lite yoghurtsås  och en härlig grönsallad. Det blir jätte-mumsigt!

 

Näringsvärde         Energi       Protein        Fett         Kolhydrater        Fibrer
Per portion             221kcal        8g             8g             25g                   8g

Senast uppdaterad 23 oktober 2017