Bli medlem
Ge en gåva

Vildsvinsstek

Ingredienser:

  • En liten vildsvinsstek på cirka 1–1 ½ kg
  • Några kvistar färsk salvia och rosmarin
  • 1 äpple
  • 1 gul lök
  • 3 dl äppelcider
  • 2 dl köttbuljong
  • 2 msk smör
  • 1 msk olja
  • cirka 1 tsk salt och ½ tsk
  • peppar
  • 1 lagerblad

Gör så här:

I dag är det ganska lätt att få tag på vildsvin, och det är ett magert och smakrikt kött. Även om man inte är fler än fyra på middag så bör man ta en stek på minst 1–1,5 kg, det blir bättre resultat. Och rester är underbart!

1. Sätt ugnen på 175° C. Bind upp steken med steksnöre, och gnid in köttet med salt och peppar.
2. Bryn steken i smöret och oljan i en gjutjärnsgryta eller emaljerad gryta, så att den får en fin färg runt om.
3. Lyft ur steken och ställ åt sidan.
4. Lägg i den skivade löken och det fint klyftade äpplet i grytan och fräs runt i ett par minuter.
5. Lägg i rosmarin, salvia, och lagerblad. Lägg steken ovanpå.
6. Häll på äppelcidern och buljongen, låt koka upp.
7. Sätt i en stektermometer i den tjockaste delen på steken.
8. Sätt på locket och sätt in i ugnen.
9. Låt köttet steka upp till 65° C. Ta ut steken ur ugnen och ta av locket. Låt steken vila i minst 15 minuter innan du skär upp den.
10. Flytta steken till en skärbräda och koka ihop skyn en aning om du tycker att det behövs.
11. Servera med den goda skyn och de fina äppelklyftorna.

 Förslag på tillbehör hittar du nedan.

Näringsinnehåll

En portion: 12 g kolhydrater

Recept: Sibylla Wiegert
Foto: André de Loisted

Senast uppdaterad 27 augusti 2018