
Zucchinigratäng med dill och lingon
En fräsch och lättlagad gratäng som piggar upp det mustiga köttet Använd gärna fina lokala råvaror.
I dag är det ganska lätt att få tag på vildsvin, och det är ett magert och smakrikt kött. Även om man inte är fler än fyra på middag så bör man ta en stek på minst 1–1,5 kg, det blir bättre resultat. Och rester är underbart!
1. Sätt ugnen på 175° C. Bind upp steken med steksnöre, och gnid in köttet med salt och peppar. |
2. Bryn steken i smöret och oljan i en gjutjärnsgryta eller emaljerad gryta, så att den får en fin färg runt om. |
3. Lyft ur steken och ställ åt sidan. |
4. Lägg i den skivade löken och det fint klyftade äpplet i grytan och fräs runt i ett par minuter. |
5. Lägg i rosmarin, salvia, och lagerblad. Lägg steken ovanpå. |
6. Häll på äppelcidern och buljongen, låt koka upp. |
7. Sätt i en stektermometer i den tjockaste delen på steken. |
8. Sätt på locket och sätt in i ugnen. |
9. Låt köttet steka upp till 65° C. Ta ut steken ur ugnen och ta av locket. Låt steken vila i minst 15 minuter innan du skär upp den. |
10. Flytta steken till en skärbräda och koka ihop skyn en aning om du tycker att det behövs. |
11. Servera med den goda skyn och de fina äppelklyftorna. |
Förslag på tillbehör hittar du nedan.
En portion: 12 g kolhydrater
Recept: Sibylla Wiegert
Foto: André de Loisted
En fräsch och lättlagad gratäng som piggar upp det mustiga köttet Använd gärna fina lokala råvaror.
Ett enkelt och smakrikt tillbehör som passar till det mesta och får även den mest inbitne kålskeptiker att omvändas.
En underbart len mousse med krispiga hasselnötter, använd mogna päron! Här har jag använt agar agar som förtjockningsmedel, men det går lika bra med gelatin. Agar agar är vegetabiliskt och utvinns ur alger.