Bli medlem Ge gåva

Näringsberäkning

  • En portion: 20g kolhydrater

Ingredienser (4 port)

  • Lax:
  • 500 g laxfilé utan skinn
  • 1/2 tsk hel svartpeppar
  • 1/2 tsk hel rosépeppar
  • 1/2 tsk hel sichuanpeppar
  • 1/2 tsk hel vitpeppar
  • 1/2 tsk hel grönpeppar
  • 1 msk salt
  • Grönsaker:
  • 1/4 kålrot, strimlad
  • 1/4 rotselleri, strimlad
  • 100 g grönkål (ta bort grova stjälkar), strimlad
  • 2 morötter, tunt strimlade
  • 100 g rödkål, strimlad
  • 1/2 kruka gräslök, strimlad
  • Yoghurt med fem sorters peppar:
  • 2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
  • 1/2 tsk hel svartpeppar
  • 1/2 tsk hel rosépeppar
  • 1/2 tsk hel sichuanpeppar
  • 1/2 tsk hel vitpeppar
  • 1/2 tsk hel grönpeppar
  • Tillbehör:
  • 8 rispapper
  • 1 dl strimlad salladslök, lagd i isvatten
  • salt
  • ev citronsaft
  • olivolja

Recept:

Björn Frantzén
Foto: Erik Olsson
« Tillbaka till recept

Vårrulle med grillad pepparlax, vinterslaw och yoghurt med fem sorters peppar

En portion rispapper innehåller en försumbar del snabbt socker, varför vi gärna använder det till en pysslig familjemiddag eller bjudning.

Näringsberäkning

  • En portion: 20g kolhydrater

Ingredienser

  • Lax:
  • 500 g laxfilé utan skinn
  • 1/2 tsk hel svartpeppar
  • 1/2 tsk hel rosépeppar
  • 1/2 tsk hel sichuanpeppar
  • 1/2 tsk hel vitpeppar
  • 1/2 tsk hel grönpeppar
  • 1 msk salt
  • Grönsaker:
  • 1/4 kålrot, strimlad
  • 1/4 rotselleri, strimlad
  • 100 g grönkål (ta bort grova stjälkar), strimlad
  • 2 morötter, tunt strimlade
  • 100 g rödkål, strimlad
  • 1/2 kruka gräslök, strimlad
  • Yoghurt med fem sorters peppar:
  • 2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
  • 1/2 tsk hel svartpeppar
  • 1/2 tsk hel rosépeppar
  • 1/2 tsk hel sichuanpeppar
  • 1/2 tsk hel vitpeppar
  • 1/2 tsk hel grönpeppar
  • Tillbehör:
  • 8 rispapper
  • 1 dl strimlad salladslök, lagd i isvatten
  • salt
  • ev citronsaft
  • olivolja

Recept:

Björn Frantzén
Foto: Erik Olsson

Gör så här:

Lax

  1. Grovmal pepparn.
  2. Gnid in laxen med pepparblandningen och salt och låt stå i 30 minuter.
  3. Grilla (eller stek) laxen på direkt värme cirka 5 minuter per sida under lock till en innertemperatur på 42–45 grader.
  4. Låt svalna och bryt den i bitar.

Grönsaker

  1. Förväll kålrot och selleri i saltat vatten i 30 sekunder till 1 minut.
  2. Kyl av i isvatten och låt torka. 
  3. Blanda alla grönsaker. Lägg undan en del till vårrullarna och blanda resten med lite olivolja och salt.

Yoghurt med fem sorters peppar

Grovmal pepparn och blanda med yoghurten. Smaka av med salt och eventuellt lite citronsaft.

Servering

Låt rispapperen ligga i kallt vatten i 5–10 minuter så att de mjuknar. Ta upp dem och torka dem på en handduk. Häll vattnet från löken och torka den torr. Fyll ett rispapper med lax och grönsaker och rulla ihop. Servera med resten av grönsakerna och yoghurtsåsen.

 

Ur boken Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk (Norstedts förlag, 2017).

Stekt biff med nudlar, svamp, mango, *grön papaya, paranötter och kinakål

Frantzéns matlycka

Björn Frantzén utsågs i höstas till världens bästa kock i The Best Chef Award. Han är också diabetespappa. Njut av stjärnkockens godaste familjerecept med asiatisk vibe.

RECEPT
Senast uppdaterad 27 december 2022