Bli medlem Ge gåva

Ingredienser (4 port)

  • 1 mellanstor aubergine
  • Ca 200g körsbärstomater
  • 3 st vitlöksklyftor
  • Ca 75g fetaost
  • Ca 1,5 msk balsamvinäger
  • 2 msk olivolja
  • Salt och peppar
« Tillbaka till recept

Ugnsrostade grönsaker x3

Att ugnsrosta grönsaker och rotfrukter är enkelt och gott. Man kan blanda efter tycke och smak. Man kan krydda lite eller mycket. Vitlök, paprika, örtkryddor och så vidare. Variationerna är oändliga. En av våra favoriter är aubergine och tomater med lite balsamvinäger, vitlök och fetaost.

Ingredienser

  • 1 mellanstor aubergine
  • Ca 200g körsbärstomater
  • 3 st vitlöksklyftor
  • Ca 75g fetaost
  • Ca 1,5 msk balsamvinäger
  • 2 msk olivolja
  • Salt och peppar

Gör så här:

Medan grönsakerna är i ugnen kan man tillaga något på spisen;  några enkla köttfärsbiffar, lite strimlat kycklingkött,  härligt smörstekta fiskfiléer, vända i lite rågmjöl eller vad man kan tänkas vara sugen på.

Jag försöker blanda grönsaker och rotfrukter efter lika tillagningstid och skära dem i därefter lämpliga bitar. Så att de är färdiga samtidigt.

Man kan till exempel ta : morötter, kålrabbi, rotselleri, palsternacka och potatis.

Eller så kan man blanda: fänkål, zuchhini, tomater, paprika och lök

En av våra favoriter är aubergine och tomater med lite balsamvinäger, vitlök och fetaost.

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 180C
  2. Skär auberginen i tärningar ca 1x1 cm stora. Halvera de oskalade vitlöksklyftorna
  3. Lägg auberginen och vitlöken i en ugnsform. Bland med salt och olivolja.
  4. Sätt in auberginen i ugnen och låt stå i ca 15 min
  5. Halvera under tiden körsbärstomaterna
  6. Ta ut auberginen ur ugnen lägg i tomaterna i formen och häll över balsamvinägern. Blanda runt och ställ tillbaka i ugnen i ca 20 minuter
  7. Ta ut formen ur ugnen blanda runt och smula över fetaosten. Sätt tillbaka i ugnen och låt stå i ytterligare ca 15 min, eller tills du tycker att auberginen känns färdig.

 

Näringsvärde        Energi       Protein      Fett       Kolhydrater      Fibrer
Per portion            155kcal        4g          12g        8g                      2g

Gubbröra

Gubbröra

Gubbröran är en riktig klassiker och här serveras den på ett gott knäckebröd, men den är lika god på ett grovt bröd eller varför inte till små färskpotatisar?

Läs mer om Gubbröra

Turboglass

Lägg de otinade hallonen (eller andra bär) och ev sockret i en matberedare. Kör sönder bären. Tillsätt Kesella eller annan mejeriprodukt och

Läs mer om Turboglass
Senast uppdaterad 23 oktober 2017