« Tillbaka till recept
Ugnsrostade blomkålsstekar
Serveras på fetaostkräm med en smakrik avokado-tomatsalsa till. Ett grovt bröd är gott att sleva upp såsen med.
Näringsberäkning
- Hela receptet:
- Fett: 230 g
- Kolhydrater: 28 g
- Protein: 48 g
Ingredienser
- 1 stort blomkålshuvud
- 1 dl olivolja
- 2 tsk malen spiskummin
- 2 tsk malen koriander
- 1 tsk rökt paprikapulver
- salt och svartpeppar
- Fetaostkräm:
- 150 g fetaost
- 2 dl crème fraiche
- 1 msk olivolja
- salt och svartpeppar
- Tomat- och
- avokadosalsa:
- 2 tomater
- 2 salladslökar
- 1 mogen avokado
- 1 msk vitvinsvinäger
- salt och svartpeppar
- Till dekoration: 2–3 msk rostade mandelspån
Recept:
Liselotte Forslin/Söderberg agentur
Foto: Ulrika Ekblom/Söderberg agentur
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader. Skär försiktigt blomkålen i 4 tjocka skivor. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Om blomkålen går sönder gör det inget, lägg bara det resterande runt skivorna.
- Blanda oljan med kryddorna och pensla på blomkålen. Salta och peppra ordentligt och baka i ugnen ca 25 minuter tills blomkålen fått lite färg och mittstammen är mjuk.
- Kör samtliga ingredienser till fetakrämen i en matberedare och smaka av med salt och peppar. Bred ut krämen på ett stort fat.
- Tärna tomaterna och låt dem rinna av i durkslag. Skiva salladslöken och tärna avokadon och blanda med tomaterna, vinäger och salt och peppar.
- När blomkålen är klar läggs den på fetakrämen. Toppa med lite av salsan och mandelspån. Bjud resten av salsan till.
Senast uppdaterad 17 januari 2023