Bli medlem
Ge en gåva

Stekt biff med nudlar, svamp, mango, *grön papaya, paranötter och kinakål

Ingredienser:

  • 500 g biff av bra kvalitet
  • 1 msk rapsolja
  • Tillbehör:
  • 4 portioner sjögräsnudlar, kokta enligt förpackningens anvisning
  • 50 g mungböngroddar
  • 100 g kinakål, strimlad
  • 1 dl strimlad salladslök
  • 1 rödlök, finhackad
  • 50 g shiitakesvamp, rensad och skivad
  • 1 mogen mango, tärnad
  • 100 g grön papaya, strimlad
  • 50 g paranötter, rosade och hackade
  • 2 msk sesamfrön, rostade
  • 1 kruka koriander
  • 1 kruka myntablad
  • Dressing:
  • 4 msk olivolja
  • 3–4 msk limesaft
  • 2 msk fisksås
  • 2 msk manukahonung
  • 2 röda chilifrukter, urkärnade och hackade
  • 1 vitlöksklyfta,
  • riven flingsalt
  • nymald svartpeppar

Gör så här:

Manukahonungen kommer från manukaträdets blommor på Nya Zeeland. Vi har valt den främst för den goda smaken, men också för att den är marginellt blodsockerhöjande.

Biff: Låt gärna biffen ligga i rumstemperatur minst 30 minuter före stekning. Krydda med flingsalt och peppar. Bryn biffen hårt i en panna med rapsoljan så att den får bra färg på båda sidorna. Baka färdigt i ugnen på 100 grader tills biffens innertemperatur är 54 grader. Låt vila 5 minuter innan den skivas.

Dressing: Blanda ihop ingredienserna. Smaka av med salt och syra.

Servera: Vänd upp nudlar, grönsaker, svamp och frukt med dressingen och blanda med köttet. Toppa med nötter, sesamfrön och örter.

Näringsinnehåll

En portion: 10g kolhydrater

Recept: Björn Frantzén
Foto: Erik Olsson
Ur boken Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk (Norstedts förlag, 2017).

Senast uppdaterad 2 mars 2020