Stekt biff med nudlar, svamp, mango, *grön papaya, paranötter och kinakål
Manukahonungen kommer från manukaträdets blommor på Nya Zeeland. Vi har valt den främst för den goda smaken, men också för att den är marginellt blodsockerhöjande.
Näringsberäkning
- En portion: 10g kolhydrater
Ingredienser
- 500 g biff av bra kvalitet
- 1 msk rapsolja
- Tillbehör:
- 4 portioner sjögräsnudlar, kokta enligt förpackningens anvisning
- 50 g mungböngroddar
- 100 g kinakål, strimlad
- 1 dl strimlad salladslök
- 1 rödlök, finhackad
- 50 g shiitakesvamp, rensad och skivad
- 1 mogen mango, tärnad
- 100 g grön papaya, strimlad
- 50 g paranötter, rosade och hackade
- 2 msk sesamfrön, rostade
- 1 kruka koriander
- 1 kruka myntablad
- Dressing:
- 4 msk olivolja
- 3–4 msk limesaft
- 2 msk fisksås
- 2 msk manukahonung
- 2 röda chilifrukter, urkärnade och hackade
- 1 vitlöksklyfta,
- riven flingsalt
- nymald svartpeppar
Recept:
Björn Frantzén
Foto: Erik Olsson
Gör så här:
Biff
- Låt gärna biffen ligga i rumstemperatur minst 30 minuter före stekning.
- Krydda med flingsalt och peppar. Bryn biffen hårt i en panna med rapsoljan så att den får bra färg på båda sidorna.
- Baka färdigt i ugnen på 100 grader tills biffens innertemperatur är 54 grader. Låt vila 5 minuter innan den skivas.
Dressing
Blanda ihop ingredienserna. Smaka av med salt och syra.
Vänd upp nudlar, grönsaker, svamp och frukt med dressingen och blanda med köttet. Toppa med nötter, sesamfrön och örter.
Ur boken Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk (Norstedts förlag, 2017).