Bli medlem Ge gåva

Näringsberäkning

  • Hela receptet:
  • Fett: 175 g
  • Kolhydrater: 91 g
  • Protein: 56 g

Ingredienser (4 port)

  • 300 g kålrot
  • 300 g morötter
  • 150 g palsternacka
  • 1 stor rödlök
  • 250 g brysselkål
  • 2 msk olivolja
  • 100 g ädelost
  • 50 g pumpafrön
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
  • Apelsinvinägrett:
  • 1 tsk fransk senap
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • ½ dl pressad apelsin
  • 1 dl olivolja
  • 2 tsk rosépeppar
  • ½ krm salt

Recept:

Liselotte Forslin/Söderberg agentur
Foto: Ulrika Ekblom/Söderberg agentur
« Tillbaka till recept

Rostade rotsaker och brysselkål med ädelost och apelsinvinägrett

Det här är ett utmärkt tillbehör till kött, kyckling eller fisk, eller att äta ihop med kokta gryn.

Näringsberäkning

  • Hela receptet:
  • Fett: 175 g
  • Kolhydrater: 91 g
  • Protein: 56 g

Ingredienser

  • 300 g kålrot
  • 300 g morötter
  • 150 g palsternacka
  • 1 stor rödlök
  • 250 g brysselkål
  • 2 msk olivolja
  • 100 g ädelost
  • 50 g pumpafrön
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
  • Apelsinvinägrett:
  • 1 tsk fransk senap
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • ½ dl pressad apelsin
  • 1 dl olivolja
  • 2 tsk rosépeppar
  • ½ krm salt

Recept:

Liselotte Forslin/Söderberg agentur
Foto: Ulrika Ekblom/Söderberg agentur

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.Börja sen med vinägretten.Vispa ihop senap, balsamvinäger och pressad apelsin. Vispa i oljan och strö i rosépeppar och salt.
  2. Skala och skär alla rotfrukter i ca 2x2 cm stora bitar, skala och klyfta löken. Blanda med olivoljan på en plåt med bakplåtspapper och rosta ca 20–25 minuter.
  3. Ansa och halvera brysselkålen under tiden. Lägg brysselkålen på rotsakerna och låt rosta ytterligare ca 10 minuter tills allt fått fin färg. Strö över lite flingsalt och dra några varv med pepparkvarnen.
  4. Blanda i det mesta av vinägretten. Smula över ädelosten och pumpafröna och bjud resten av vinägretten till.
Senast uppdaterad 17 januari 2023