Picklade blomkålsbuketter med citrussmak
Haka på senaste årens stora trend: pickla dina egna grönsaker! Fräscht, smakrikt och kalorisnålt.
Ingredienser
- 1 blomkålshuvud, ca ett kilo tungt
- 2,5 dl äppelcidervinäger
- 2,5 dl vatten
- 2 tsk havssalt
- 1 nypa strösocker
- 1 citron, skivad
- 1 vitlöksklyfta, skivad
- Finhackad röd chili, efter smak
- Glasburk(ar) att förvara i.
Gör så här:
- Bryt blomkålen till små buketter, försök få bort så mycket av stammen som möjligt då den är mycket grövre och inte picklas i samma takt som de mer porösa delarna.
- Koka upp äppelcidervinägern, vattnet, saltet och sockret i en liten panna. Precis när det kokat upp så adderar du blomkålen, rör om sakta och låt koka upp igen. När det gör det, ta direkt bort från plattan.
- Ta glasburken och lägg några citronklyftor, vitlöken och chilin längst ner. Ha i blomkålen i glasburken, använd en tång så det inte stänker på dina händer eller ansikte. Addera sedan vätskan så det täcker blomkålen. Lägg på några fler citronskivor, och täck sedan med lock.
- Låt svalna på diskbänken, ställ sedan in i kylen. Efter cirka 14 timmar är de redo att avnjutas! Håller minst en vecka i kyl.
Tips: jättegott till den här fräscha grillade havsabborren!