Bli medlem Ge gåva

Näringsberäkning

  • En portion: 35 g kolhydrater

Ingredienser (4 port)

  • 1 kg mogna päron
  • 40 g hasselnötter, cirka 2 dl
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk socker
  • 1 tsk agar agar, eller sex gelatinblad

Recept:

Sibylla Wiegert
Foto: André de Loisted
« Tillbaka till recept

Päronmousse med rostade hasselnötter

En underbart len mousse med krispiga hasselnötter, använd mogna päron! Här har jag använt agar agar som förtjockningsmedel, men det går lika bra med gelatin. Agar agar är vegetabiliskt och utvinns ur alger.

Näringsberäkning

  • En portion: 35 g kolhydrater

Ingredienser

  • 1 kg mogna päron
  • 40 g hasselnötter, cirka 2 dl
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk socker
  • 1 tsk agar agar, eller sex gelatinblad

Recept:

Sibylla Wiegert
Foto: André de Loisted

Gör så här:

  1.  Rosta hasselnötterna i en het panna utan fett. Se upp så att de inte bränns.
  2.  Lägg nötterna i en kökshandduk och gnugga dem lite, så försvinner en del av skalet.
  3.  Kör nötterna i en mixer till ett fint puder. Ställ åt sidan.
  4. Skala och kärna ur päronen. Skär ner dem i mindre bitar och lägg i en skål.
  5. Häll i nötpulvret, men spara lite till dekorering. Mixa till en slät puré.
  6. Häll grädde, socker och agar agar i en liten kastrull (om du använder gelatin, så läs instruktionerna om hur du löser upp det) och koka upp på svag värme under ständig omrörning. Använd gärna en liten handvisp, koka i cirka 1 minut. Grädden ska bli lite tjock.
  7. Häll över grädden på päronkrämen och blanda väl.
  8. Fördela i små portionsformar och ställ kallt. Minst i en timme!
  9. Servera med lite hasselnötsströssel och ett litet grönt blad!

 

Senast uppdaterad 20 december 2022