Bli medlem Ge gåva

Ingredienser (4 port)

  • Ca 500g morötter, skalade och grovrivna
  • 1 hackad gul lök
  • 1 fint strimlad purjolök, ta bort de grova gröna stjälkarna
  • 1 dl röda linser
  • Ca 1,2 l kyckling- eller grönsaksbuljong
  • 2 skivor grovt osötat fullkornsrågbröd
  • 2 msk smör
  • 1 msk neutral olja, som raps- eller majsolja
  • 4 msk matyoghurt
  • Eventuellt lite citronsaft eller färsk apelsinsaft att smaka av soppan med på slutet
  • Lite klippt gräslök eller hackad persilja till garnering
« Tillbaka till recept

Morotssoppa med röda linser och rostade rågsmulor

Soppa är härligt och värmande. Man kan förbereda den i förväg och bara värma på när det är dags att äta. Jag försöker göra matiga soppor som mättar gott och har mycket nyttiga fibrer. Det blir ofta en morotssoppa av något slag. Morötter är närings- och fiberrika, de finns alltid i affären och så har de ju en så vacker färg. I det här receptet lägger jag till lite linser för att göra soppan fylligare och så strösslar jag med lite osötade rågbrödssmulor som jag har fräs i lite smör. Det blir en härlig konsistens i munnen med det krispiga och den lena soppan. Jag smakar gärna av med lite citronsaft eller prova med lite pressad apelsin. En klick yoghurt i varje soppskål är som pricken över i:t. Servera gärna en god och matig sallad till soppan. Och kanske vill man ha en liten efterrätt som en nyttig ugnspannkaka eller kesoplättar med lite bär till?

Ingredienser

  • Ca 500g morötter, skalade och grovrivna
  • 1 hackad gul lök
  • 1 fint strimlad purjolök, ta bort de grova gröna stjälkarna
  • 1 dl röda linser
  • Ca 1,2 l kyckling- eller grönsaksbuljong
  • 2 skivor grovt osötat fullkornsrågbröd
  • 2 msk smör
  • 1 msk neutral olja, som raps- eller majsolja
  • 4 msk matyoghurt
  • Eventuellt lite citronsaft eller färsk apelsinsaft att smaka av soppan med på slutet
  • Lite klippt gräslök eller hackad persilja till garnering

Gör så här:

  1. Fräs lök och purjolök i en gryta i oljan i några minuter; salta och fräs ytterligare några minuter.
  2. Lägg i de rivna morötterna och fräs ytterligare i några minuter under omrörning
  3. Smula i buljongtärningar och häll i vattnet. Häll i linserna.
  4. Låt koka tills linserna har blivit mjuka. Det tar ca 10-15 min.
  5. Fräs det smulade rågbrödet i smör i en stekpanna i några minuter.
  6. Kör med en stavmixer direkt i kastrullen eller häll över soppan i omgångar och mixa i en blender.
  7. Smaka av med salt och peppar och eventuellt med lite citronsaft och eller apelsinsaft.
  8. Häll upp i soppskålar, serverra med en klick matyoghurt, rågsmulor och lite finklippt gräslök eller hackad persilja.

 

Näringsvärde       Energi        Protein         Fett         Kolhydrater        Fibrer
Per portion          253kcal      6g                 12g          27g                     6g

Bananglass

Bananglass

Efterrätter är alltid en utmaning. Oftast är det massor med snabba svårkontrollerade kolhydrater. De försöker vi i vår familj undvika; men det finns ju massor med gott som man kan äta utan att blodsockret behöver rusa iväg. Här kommer en riktigt enkel efterrätt utan tillsatt socker, som man svänger ihop i ett nafs, om man har planerat lite i förväg. 

Läs mer om Bananglass
Senast uppdaterad 23 oktober 2017