Pizza är en storfavorit i de flesta familjer; för att hitta ett bättre alternativ än vanligt vetemjöl som ger ett stort kolhydratpåslag och påverkar blodsockret mycket, så har vi provat oss fram med olika mjölblandningar som fullkorn, graham och rågmjöl bland andra. Jag har även bakat pizzabotten på blomkål. Det blir också riktigt gott.
Ingredienser
2,5 msk smör
2,5 dl mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 ägg
1 krm oregano
1 burk(400g) passerade tomater
1 msk tomatpuré
2 hackade vitlöksklyftor
1 tsk torkad oregano
2 msk olivolja
salt och peppar
150 g skinka (kokt eller rökt)
6 st champinjoner
2 st mozzarellabollar
riven ost efter smak och tycke (ca 2 dl)
lite torkad oregano
50 g ruccola
6 cocktailtomater
eventuellt några färska basilikablad
Gör så här:
Ett recept som vi har fastnat för är en pizzabotten gjord på mandelmjöl. Det innehåller väldigt lite kolhydrater och går förhållandevis fort att göra. Man kan förstås köpa färdig tomatsås om man vill eller så gör man en enkel snabbvariant som följer här. Det som är kul med pizza är att man kan få välja precis vad man själv vill ha på sin pizza: allt från salami, skinka, tonfisk, lök, svamp och så vidare. Och det är roligt att baka tillsammans. För att få med lite grönt så brukar vi strö lite fina ruccolablad och några halverade cocktailtomater över pizzan när den är färdiggräddad.
Tillagning
Sätt ugnen på 225C
Smält smöret och blanda alla ingredienser till degen i en skål. Ställ åt sidan och låt svälla en stund. Ca 5 minuter.
Gör under tiden den superenkla tomatsåsen genom att bryna den hackade vitlöken i olivoljan in några minuter; den får inte bli bränd, men gärna lite gyllene.
Tillsätt tomatpurén och rör runt.
Tillsätt de passerade tomaterna, oregano, salt och peppar.
Koka upp och låt småputtra i ca 10 minuter.
Baka ut pizzadegen till 2 runda pizzor eller en stor fyrkantig och lägg över dem på en lättsmord pappersklädd plåt.
Strimla skinkan, skiva championer och mozzarella.
Bred tomatsåsen över pizzabottnarna och lägg på skinka, championer och mozzarella.
Strö över osten och grädda pizzan i mitten av ugnen i ca 7 minuter.
Toppa med ruccolasallad och uppskurna cocktailtomater och kanske några färska basilikablad.
Morötter är söta och goda, de kostar inte så mycket och finns alltid i affären. Man kan riva ner en morot nästan lite var som helst; i köttfärsen, i salladen , i en soppa eller så äter man dem råa. Vill du prova något annat så kan du steka morötterna med lök och mustiga kryddor. Morötterna blir ett jättegott tillbehör till både kött- och fiskrätter.
Ibland hinner man inte baka och ibland vill man ha ett snabbt mellanmål. Ibland vill man bjuda på något lite nyttigare men som ser festligt ut. Då kan man göra dessa äppel-cookies!