Laxtacos
Krispig, limesmakande lax i små tortillabröd med tillbehör. Fredagskänsla de luxe, helt enkelt.
Näringsberäkning
- Hela receptet:
- Fett: 282 g
- Kolhydrater: 149 g
- Protein: 151 g
Ingredienser
- 600 g laxfilé utan skinn
- 1 lime, skal och saft
- ½ dl olivolja + mer till
- stekning
- 2 tsk spiskumminfrön,
- alternativt malen
- 1 tsk salt
- Rödkåls-cole slaw:
- 500 g rödkål
- ½ äpple
- 2 tsk fransk senap
- 1 msk äppelcidervinäger
- 1 dl majonnäs
- 1 krm salt
- Jalapeñosås:
- 3 msk inlagd jalapeño
- 2 salladslökar
- 1 lime, skal och saft
- 2 dl crème fraiche
- 1 krm salt och nymald
- svartpeppar
- Tillbehör:
- 1 förpackning små mjuka
- tortillabröd
- 1 romansallatshuvud
- limeklyftor
- färsk koriander
Recept:
Liselotte Forslin/Söderberg agentur
Foto: Ulrika Ekblom/Söderberg agentur
Gör så här:
- Tärna laxen smått, ca 1 x 1 cm.
- Vispa ihop en marinad av limeskal, limesaft och olivolja. Mortla spiskumminfröna och tillsätt med saltet. Blanda i laxen och låt den marinera ca 10 minuter.
- Skär rödkålen mycket tunt med mandolin eller osthyvel.
- Riv äpplet grovt.
- Rör samman äppelcidervinäger, senap, majonnäs och salt i en stor skål.
- Vänd försiktigt i kålen och det rivna äpplet, det ska bara täckas av såsen, inte överarbetas, då blir det geggigt. 7. Hacka jalapeñon, skiva salladslöken (spara lite till dekoration) och blanda med limeskal, limesaft samt crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg upp såsen i en skål och dekorera med resten av salladslöken.
- Häll av marinaden från laxen och stek den på hög värme i lite olja 2–3 minuter.
- Stek bröden i torr panna max 1 minut på var sida.
- Lägg romansallat i botten av varje tortillabröd, lägg på cole slaw, fisk och jalapeñosås. Toppa med koriander och limesaft.