Bli medlem Ge gåva

Laxsashimi med picklad rotselleri, ingefära och citronpärlor

Ingredienser:

  • 300 g färsk lax
  • 1 dl majonnäs
  • 1–2 msk wasabipasta
  • 1 burk tångpärlor (citron)
  • 2 msk furitaki
  • 0,5 kruka röd oxalis (eller dill)
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl sötströ eller strösocker
  • 2 dl vatten
  • 7 cm färsk ingefära
  • 1 stjälk citrongräs
  • 1 lime
  • 1 rotselleri (ca 400 g)

Gör så här:

En vacker, enkel och lyxig förrätt som sätter tonen på nyårsmiddagen. Här i form av en sashimi ihop med svensk rotselleri – en fusion mellan Japan och Sverige. Det bästa av två världar.

1. Picklad rotselleri (kan förberedas 1–2 dagar innan): Koka upp en lag med ättika, sötströ/socker och vatten. Skala ingefäran och hyvla den tunt. Banka citrongräset platt och skiva limen, lägg sedan ner det ihop med ingefäran i lagen. Skala rotselleri och skiva tunt på en mandolin. Koka upp 5 dl vatten. Förväll rotselleriskivorna i cirka 30 sekunder och lyft sedan över dem till den smaksatta lagen medan den fortfarande är varm. Låt svalna och dra minst 4 timmar.
2. Skär laxen i tunna skivor.
3. Blanda majonnäs och wasabipasta till en kräm.
4. Lägg ca 4–5 bitar picklade skivor rotselleri på en tallrik (ta gärna med ett par bitar av ingefäran), toppa med lax, tångpärlor, furitaki och oxalis. Spritsa eller klicka ut wasabikrämen i små rosor.

 

 

Näringsberäkning/portion

366 kcal
4 g kolhydrater
29 g fett (varav 3 g mättat)
17 g protein

Recept: dietisterna Johanna Andersson och Caroline Wilbois
Foto: Sofia Kallner

Senast uppdaterad 25 december 2021