Att sätta in en stek i ugnen över natten eller över dagen medan man är på jobbet eller i skolan och komma hem till härliga dofter och en nästan helt klar middag tycker jag är riktig vardagslyx. Det gäller att planera lite och avsätta 5 minuter på morgonen. Sedan är man igång!
Ingredienser
Ca 1 kg benfri fläskkarré
1msk soja
1 lagerblad
Ca 3 tsk torkad salvia eller någon annan ört som man tycker om t ex timjan
Ca 2dl vitt vin (eller vatten)
Salt och peppar
Gör så här:
Man kan gnida in köttet med olika kryddblandningar som man gillar. Kanske ingefära och soja, eller chili och koriander.
Gör några goda tillbehör kanske en härlig varm bönsallad, spenat med linser, lite kokt fullkornsris eller kokta matgryn, ett broccolimos och en tomatsallad. Ta gärna fler tillbehör och kombinera så att det blir fina färger också. Det blir faktiskt godare så!
Tillagning
Sätt ugnen på 80C
Torka av köttet med hushållspapper. Gnid in köttet med sojasåsen.
Smula lagerbladet och gnid in köttet med salt, peppar, örtkrydda och lagerblad.
Lägg köttet i en ugnsform eller gryta med lock, (om man inte har lock kan man täcka formen med ugnsfolie).
häll i vinet. Sätt på lock eller folie.
Ställ in i ugnen i minst 8 h men gärna i 10 h.
Näringsvärde Energi Protein Fett Kolhydrater Fibrer
Kål är en härlig grönsak; den finns i många varianter. Den mycket vanliga vitkålen kan man med några enkla grepp förvandla till en riktig delikatess. Vi gör ofta den här kålen; både på sommaren och på vintern. Och den gillas av alla!