Bli medlem
Ge en gåva

Kryddstekt blomkål med blomkålscouscous och raita

Ingredienser:

  • 2 medelstora blomkålshuvuden
  • 1 tsk malen
  • spiskummin
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1/2 gul lök
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 2 msk japansk soja
  • 250 g skogschampinjoner
  • 1 kvist backtimjan eller vanlig timjan
  • 5 dl vatten
  • 1 msk smör
  • ca 3/4 dl rapsolja
  • salt, nymalen
  • svartpeppar
  • Raita:
  • 1 gurka
  • 4 dl grekisk
  • yoghurt, 10 %
  • 1/2 kruka mynta, hackad
  • salt,
  • nymalen svartpeppar

Gör så här:

Att bygga en rätt utifrån att allt på råvaran ska användas är en underbar känsla. Här får man ut fyra saftiga ”biffar” och dessutom ”couscous” från blomkålen. Man får också en otrolig variation i smak och textur.

1. Skär ut två stycken 2 cm tjocka skivor från mitten av varje blomkålshuvud. Mixa resten av kålen till ”couscous”.
2. Låt det mixade koka i 30 sekunder i en kastrull med lite vatten, häll av vattnet och kyl ner i ett isbad. Häll av isvattnet och blanda couscousen med spiskummin, citronskal, olja och salt och peppar.
3. Skala och mixa lök och vitlök.
4. Fräs löken mjuk i en kastrull med olja. Häll i sojan. Mixa även svampen och lägg ner tillsammans med timjan i lökkastrullen. Häll i vattnet och låt vätskan koka ner till hälften. Sila av och spara svampbuljongen.
5. Skala och riv gurkan. Salta rivet och låt det ligga och vätska sig en stund. Krama ur vätskan. Blanda yoghurt, gurka och mynta och smaka av med salt och peppar.
6. Salta och peppra blomkålsskivorna och stek dem långsamt i smör och olja i en stekpanna tills de blir gyllenbruna, det tar cirka 10 minuter (innertemperaturen ska vara 87 grader). Ös dem med svampbuljongen.
7. Servera blomkålen tillsammans med blomkålscouscous och raita. Ringla till sist svampbuljong över alltihop.

 

Kolhydratsinnehåll

Hela receptet: 36 g kolhydrater
Per portion: 9 g kolhydrater

Recept: Paul Svensson
Foto: Charlie Drevstam Ur boken Grönsaker A–Ö (Bonnier Fakta, 2020)

Primörsallad med svensk caesardressing

Varför bränns alltid löken på grillen men inte köttet? När kocken Paul Svensson lagar mat får grönsakerna lika mycket omsorg och chans att glänsa som något animaliskt. Här spelar nyskördad spenat, späda rädisor och blomkål huvudrollerna.

Till recepten
Senast uppdaterad 7 maj 2021