Bli medlem
Forskning

Krämig blomkålssoppa med citron och za'atar

Ingredienser:

  • 10 cm purjolök
  • 600 g fryst blomkål
  • 1 paket vita bönor, sköljda
  • 5 dl vatten
  • 2 msk grönsaksfond
  • 3 dl havredryck
  • 1 citron
  • 2 msk za'atar (eller timjan)
  • rapsolja
  • salt och peppar

Gör så här:

Frysta grönsaker, en räddare i vardagen! Du får effektiv tid i köket med minimalt av hackande och disk. Vita bönor ger soppan extra krämighet och blodsockersmarta fibrer.

1. Skölj och skär purjolöken i grova bitar.
2. Häll lite olja i en kastrull och stek löken utan att den tar färg.
3. Häll på blomkål, bönor, 5 dl vatten, grönsaksfond och havredryck och låt koka ca 10 minuter.
4. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera soppan toppad med en citronskiva, za'atar och ett gott fullkornsbröd.

 

Näringsberäkning/portion 200 kcal

21 g kolhydrat
6 g fett (varav 0,6 g mättat)
10 g protein
10 g fibrer

Recept: dietisterna Johanna Andersson och Caroline Wilbois
Foto: Sofia Kallner

Gnocchigratäng

Tillagningen tar 10 minuter, sedan skjuts in i ugnen! Bönor ihop med grova grönsaker gör den här krämiga gratängen fiberrik för ett långsammare blodsockersvar.

Läs mer om Gnocchigratäng
Senast uppdaterad 27 oktober 2021