Bli medlem Ge gåva

Ingredienser (4 port)

  • 1 burk kikärtor (400g)
  • 1 gul lök, fint hackad
  • 2 st vitlöksklyftor fint hackade
  • 0,5 l vatten
  • 1 tärning kyckling- eller grönsaksbuljong
  • 1 msk färsk mynta, fint hackad
  • Saften av en ½ citron
  • 4 st ägg
  • 1 röd paprika
  • Salt och peppar
  • 4 msk olivolja
« Tillbaka till recept

Kikärtssoppa med stekt ägg

Ibland är man sugen på soppa och då får den gärna vara näringsrik och mättande. Och ibland ska det gå fort också! Då är det här receptet utmärkt. Kikärtor innehåller mycket fibrer, vitaminer och mineraler. Och det är lätt att ha en burk hemma i skafferiet att ta fram när det kniper eller när lusten faller på!

Ingredienser

  • 1 burk kikärtor (400g)
  • 1 gul lök, fint hackad
  • 2 st vitlöksklyftor fint hackade
  • 0,5 l vatten
  • 1 tärning kyckling- eller grönsaksbuljong
  • 1 msk färsk mynta, fint hackad
  • Saften av en ½ citron
  • 4 st ägg
  • 1 röd paprika
  • Salt och peppar
  • 4 msk olivolja

Gör så här:

Jag använder oftast konserverade kikärtor; men man kan givetvis blötlägga torkade ärtor och koka själv.

I det här receptet använder jag färsk mynta; men det går förstås också att använda den kryddört man tycker bäst om eller har tillgänglig. Färsk eller torkad. Persilja, timjan eller oregano till exempel passar också bra i denna rätt.

Att lägga i ett stekt ägg i en soppskål ökar proteinintaget och det blir gott och krämigt. Det ser också vackert ut. Om jag har paprika hemma så steker jag gärna ägget i en paprikaring för att ge en liten färgklick och lite mer grönsaker!

Till soppan serverar vi gärna ett gott osötat bröd  gjort på rågsurdeg, lite ost och en härlig grönsallad. 

Tillagning:

  1. Skölj kikärtorna noga under rinnande vatten.
  2. Fräs lök och vitlök i 2 msk olivolja till gyllene i några minuter på medelvärme.
  3. Häll i hälften av vattnet och lägg i buljongtärningen.
  4. Rör runt och koka upp.
  5. Häll i kikärtorna och koka upp. Lägg i myntan eller den ört du har valt och mixa till en slät konsistens.
  6. Späd med resten av vattnet ochLåt småkoka i ca 5 min.
  7. Medan soppan kokar kan man steka sina ägg: skiva paprikan så att du får 4st ringar. De kan vara ca 1 cm tjocka.
  8. Stek paprikaringarna i resterande olja först på ena sidan i några minuter och vänd dem sedan.
  9. Knäck ett ägg i mitten på varje paprikaring och stek ägget.
  10. Smaka av soppan med salt, peppar och citronsaft.
  11. Servera soppan i en skål och lägg ner ett stekt ägg i.

 

Näringsvärde       Energi           Protein      Fett         Kolhydrater        Fibrer
Per portion          320kcal         13g           21g          16g                      5g

Grön mole

1. Mixa allt utom örter, limesaft och crème fraiche till fin konsistens.2. Häll upp såsen i en kastrull och koka ca 10 min. Mixa ihop med al

Läs mer om Grön mole

Tomatsallad

1. Skär tomaterna i skivor och dela varje skiva på mitten.2. Skär mozzarellaosten i små kuber.

3. Klipp över färsk basilika, finhackad rödlök

Läs mer om Tomatsallad
Senast uppdaterad 23 oktober 2017