Bli medlem
Ge en gåva

Havremuffins med rödbeta och kakao

Ingredienser:

  • 12 muffins:
  • 2 rödbetor
  • 5 dl havregryn
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 3 ägg
  • 4 dl havredryck
  • 3 msk kakaonibbs
  • Frötopping:
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk honung

Gör så här:

Kan även göras i en större ugnsform och serveras då ljumma med en klick kvarg till. De kan även vara bästa mellanmålet – fungerar så bra till eftermiddagskaffet, går fint att frysa och är praktiska att ha med sig i väskan!

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och finriv rödbetorna, lägg i en skål.
3. Tillsätt havregryn, bakpulver, kanel, vaniljpulver och salt i skålen.
4. Knäck i ägg, häll på havredryck och blanda allt.
5. Blanda alla ingredienser till frötoppingen i en skål.
6. Klicka ut smeten i muffinsformar och toppa med fröblandning och kakaonibbs.
7. Grädda i ugn ca 15 min eller tills smeten stannat och fått lite färg.

 

Näringsberäkning/ muffins 123 kcal

14 g kolhydrater,
5 g fett
(varav 1 g mättat),
4 g protein

Recept: Johanna Andersson och Caroline Wilbois
Foto: Sofia Kallner

Sötpotatistortilla med kanel & ingefära

Gör en stor form till helgens mysfrukost och ät med ugnsrostade grönsaker. Spara det som blir över i kylen och ha färdigt mellanmål nästa dag. Då med retrograderad stärkelse* som både ger nyttig prebiotika och långsammare kolhydrater. Prebiotika är fibrer i maten som inte bryts ner under matspjälkningen, utan följer med till tjocktarmen där de fungerar som näring till tarmbakterierna för en god tarmflora.

Läs mer om Sötpotatistortilla med kanel & ingefära
Senast uppdaterad 8 september 2021