
Meny för ljumma sommarkvällar
Tänd grillen och njut av rökig fläskkarré, pizza bianco med rödbetor och saftig kycklingsallad satay. Avsluta med en trifle med flädersöta sommarbär – som såklart landat på gallret den med.
Till det här receptet behöver du en pizzasten för grill. Den hittar du i välsorterade matbutiker för ett par hundralappar. Väl värd investeringen – för när du väl har bakat pizza på grillen vill du aldrig sluta!
1. Lös jästen i lite av vattnet, häll på resten och tillsätt olivolja, salt och strösocker. Tillsätt mjölsorterna lite i taget tills du får en smidig deg. Knåda degen i maskin i 10 minuter eller för hand i 15 minuter tills degen blivit smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mer mjöl om det behövs. |
2. Låt pizzadegen jäsa till dubbel storlek, ca 45–60 minuter. |
3. Blanda ingredienserna till citron- och vitlöksoljan. |
4. Tänd grillen och vänta tills kolen glöder och blivit lite grå. Kavla under tiden ut degen så tunt det bara går och så att bitarna passar på pizzastenens plåt. |
5. Bred på ett tunt lager crème fraiche och smula över getosten. |
6. Skala rödbetorna och skär dem och päronen i stavar och vänd runt dem i lite olja. Fördela på pizzorna och riv över mozzarellan. Strö över lite pinjenötter och ringla över lite honung. |
7. Lägg pizzastenen på gallret och låt den bli varm under några minuter. |
8. Lägg på plåten med pizzan och sätt på locket, grilla några minuter tills pizzan fått fin färg. Ringla över citron- och vitlöksoljan och skär upp i bitar, ät direkt medan du grillar nästa pizza. |
Hela receptet: 348 g kolhydrater
Per portion: 87 g kolhydrater
Recept: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner
Tänd grillen och njut av rökig fläskkarré, pizza bianco med rödbetor och saftig kycklingsallad satay. Avsluta med en trifle med flädersöta sommarbär – som såklart landat på gallret den med.
Rökspån ger den nygrillade smaken en extra dimension! Lägg lite spån direkt på glöden – svårare än så är det inte att få till den rökiga smakmagin. Rökspån finns som chips eller flis med olika smaker. Har du gasolgrill läggs spånen i lite folie.
Perfekt sommardessert om du har sockerkaka över från fikat. Baka annars sockerkakan i förväg – triflen monterar du ihop på nolltid.