Fullkornsris tar lite längre tid att koka än polerat ris. Så jag passar på när jag ändå är igång och kokar ibland lite mer än vad vi äter upp. Jag sparar alltid det som blir över i små byttor i kylen. Både ris och matgryn. Det håller sig flera dagar i kylskåpet. Det passar väldigt bra att ta fram och göra en helt ny rätt av. Det kan bli en smarrig efterrätt eller ett mellanmål. Eller så drygar jag ut en sallad. En av våra favoriter är den här, att göra en egen ”risi-frutti” med smak av apelsin och kanel.
Ingredienser
4dl kokt fullkornsris
1 dl vispgrädde
4 msk matjoghurt
Rivet skal av en halv apelsin
Saften av en halv apelsin
Lite sötning efter tycke och smak t ex 1 msk honung
Ca 0,5 tsk malen kanel
Gör så här:
Tillagning:
Vispa grädden lite fluffigt, men inte för hårt.
Blanda ris, grädde, yoghurt, apelsin och sötning.
Strö över lite kanel
Näringsvärde Energi Protein Fett Kolhydrater Fibrer Per portion 207kcal 4g 11g 21g 1g
Istället för vanliga potatischips som har både mycket kolhydrater och fett och kan ställa till det för blodsockret så kan man göra grönkålschip. Grönkål är en riktig supergrönsak och chipsen passar både till fredagsmys och som ett skojigt tillbehör till stekt fisk, kött eller kyckling.