Bli medlem
Forskning

Fransk löksoppa med konjak

Ingredienser:

  • 2 msk vegetabilisk olja
  • 2 msk smör
  • 5 gula eller röda lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 30 g bacon (valfritt)
  • ½ dl konjak
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1,2 liter hönsbuljong eller
  • vatten och kyckling- eller
  • grönsaksbuljongtärning
  • salt och peppar
  • Ost- och vitlökskrutonger:
  • ½ vit limpa eller baguette
  • 3 msk olivolja
  • ½ vitlöksklyfta
  • 30 g gratängost eller riven
  • mozzarella
  • 30 g parmesanost

Gör så här:

En klassisk soppa med gul lök som flamberats med cognac, smaksatts med vitt vin och toppats med ostkrutonger. Soppan blir ännu godare dagen efter.

  1. Skala, halvera och strimla löken. Lägg i en kastrull med smör och olja.
  2. Skala och finhacka vitlök och tillsätt den.
  3. Strimla bacon och tillsätt det.
  4. Fräs på medelvärme i ca 15 minuter tills löken är mjuk. Rör om då och då.
  5. Häll sedan på konjak, ta bort från spisfläkten, akta huvudet och tänd på.
  6. Rör i mjöl.
  7. Häll i vin och tillsätt buljongen och koka löksoppan en halvtimme – gärna längre.
  8. Smaka av med salt och vit- eller svartpeppar före servering.
  9. Ostkrutonger: Sätt ugnen på grill.
  10. Skär brödet i skivor och sedan i grova tärningar.
  11. Skala och pressa vitlöken samt blanda den med olivolja i en skål.
  12. Lägg ut krutongerna på en plåt med bakplåtspapper under och häll över och vänd runt krutongerna i oljan.
  13. Riv osten och strö den över krutongerna.
  14. Grilla några minuter och passa dem noga. Ta ut när de fått färg och osten smält.
  15. Strö krutongerna över soppan i varje tallrik och servera direkt.

Källa: Henrik Mattsson, receptfavoriter.se

Senast uppdaterad 12 juni 2018