Ett fat sommargrönsaker med rökt sik och kaprismajonnäs
”Jag tänker bjuda på ett fat sommargrönsaker och till det rökt sik som jag har hittat på lilla Ica i Djurhamn. Jag lägger två flaskor vitt vin i frysen så att de hinner bli rejält kalla och tror på jordgubbar till dessert, bara att plocka och snoppa.”
Näringsberäkning
Ingredienser
- 1 varmrökt sik, rensad
- 500 g färskpotatis
- 1 knippe dill
- Salt
- Grönsaker
- 1 knippe grön sparris
- 1 knippe späda morötter
- 1 litet blomkålshuvud
- 1 knippe rädisor
- 150 g sugarsnaps
- 1 knippe salladslök
- 1 knippe kruspersilja, fint
- skuren
- Salt
- Kaprismajonnäs
- 1 knippe gräslök
- 2 kalla hårdkokta ägg
- 3 dl majonnäs
- 3 msk kapris
- 1 citron, rivet skal och
- pressad juice
- salt och nymalen svartpeppar
- Till servering
- olivolja
- flingsalt
Recept:
Mathias Dahlgren
Foto: Lennart Weibull
Gör så här:
- Skär gräslöken fint. Skala och finhacka äggen. Blanda majonnäs, ägghack, kapris, gräslök, citronskal och juice. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i en burk eller skål och ställ i kylen.
- Tvätta potatisen och lägg i en kastrull med kokande väl saltat vatten tillsammans med dillen. Koka tills potatisen är mjuk, i cirka 15 minuter. Häll av kokvattnet och håll potatisen varm.
- Koka upp en annan kastrull med saltat vatten. Ansa och skölj grönsaker och lök. Skär i ätvänliga, grova bitar. Förväll grönsakerna i lättsaltat vatten i cirka 3 minuter. Häll av kokvattnet.
- Lägg upp kokta grönsaker, potatis och fisk på ett serveringsfat, strö över persilja. Ringla över lite olivolja och krydda med flingsalt. Bjud majonnäsen till.