Bli medlem Ge gåva

Ingredienser (4 port)

  • 250g färsk äggpasta, gärna spaghetti eller fettucine
  • 1 medelstor zucchini
  • 3 dl riven parmesanost
  • 1 dl olivolja
  • Ca 1,5 dl citronsaft
  • Rivet skal av en citron
  • En rejäl näve färsk hackad basilika
  • Salt och peppar
« Tillbaka till recept

Citronpasta

Bibbens absoluta favoriträtt är citronpasta. Det är massor med citron, massor med parmesanost, rejält med olja och lite basilika som man blandar med härligt god pasta. Pasta kan ju vara en riktig utmaning. Detta receptet ”gör” sig inte riktigt med fullkornspasta och det blir inte riktigt samma sak med bönpasta, så vi använder färsk äggpasta i måttliga mängder och drygar ut den med lite mer nyttiga fibrer och vitaminer med hjälp av zucchinipasta.

Ingredienser

  • 250g färsk äggpasta, gärna spaghetti eller fettucine
  • 1 medelstor zucchini
  • 3 dl riven parmesanost
  • 1 dl olivolja
  • Ca 1,5 dl citronsaft
  • Rivet skal av en citron
  • En rejäl näve färsk hackad basilika
  • Salt och peppar

Gör så här:

Jag gör tunna zucchiniband med hjälp av en potatisskalare eller ett så kallat zestjärn. Eller både och.

 Det finns även speciella grönsakssvarvar som gör jättefina tunna band som man kan använda i sallader eller just som pastavarianter.

En härlig grönsallad med lite tomater passar utmärkt till och varför inte en kycklingklubba för att få in lite proteiner i måltiden!

  1. Svarva, hyvla eller riv zucchinin med zestjärn, potatisskalare eller grönsakssvarv.
  2. Blanda zucchini med lite salt och låt stå och dra.
  3. Under tiden så kan man koka upp saltat pastavatten och riva parmesanost.
  4. Riv skalet på citronen, och lägg åt sidan.
  5. Pressa citronsaften i en liten skål och vispa i olivoljan under kraftig omrörning tillsätt den rivna parmesanosten och fortsätt blanda väl tills du har fått en ganska jämn smet..
  6. Blanda till slut i citronskalet och den hackade basilikan.
  7. Kram ur vätskan ur zucchinin och koka den tillsammans med den färska pastan i ca 2-3 min.
  8. Spara några matskedar av kokvattnet.
  9. Sila pastan och zucchinin och lägg tillbaka i kastrullen. Häll på citron-parmesan-oljeblandningen tillsammans med några matskedar av kokavattnet och rör runt väl.
  10. Dra några varv med pepparkvarnen och servera genast!

 

Näringsvärde       Energi         Protein         Fett         Kolhydrater       Fibrer
Per portion           444kcal      68g               33g         20g                     2g

Ugnsrostade grönsaker x3

Ugnsrostade grönsaker x3

Att ugnsrosta grönsaker och rotfrukter är enkelt och gott. Man kan blanda efter tycke och smak.  Man kan krydda lite eller mycket. Vitlök, paprika, örtkryddor och så vidare. Variationerna är oändliga. En av våra favoriter är aubergine och tomater med lite balsamvinäger, vitlök och fetaost.

Läs mer om Ugnsrostade grönsaker x3
Zucchinibiff

Zucchinibiff

Mer grönsaker och därmed mer fibrer är ett bra sätt att balansera blodsockret. Ibland känner jag att jag vill skoja till det. Då gör jag dessa smarriga zucchiniplättar. De är så goda att man gärna kan äta dem som en hel måltid.

Läs mer om Zucchinibiff
Senast uppdaterad 23 oktober 2017