Bli medlem Ge gåva

Näringsberäkning

  • Hel brownie: 90g kolhydrater

Ingredienser

  • Choklad:
  • 140 g smör
  • 140 g mörk choklad, i bitar
  • 5 äggulor
  • 5 äggvitor
  • 140 g sötströ
  • Topping:
  • kakaopulver
  • 1 dl kokosflingor, rostade
  • 1 dl hackade, rostade salta jordnötter

Recept:

Björn Frantzén
Foto: Erik Olsson
« Tillbaka till recept

Brownie toppad med rostad kokos

Slå luft i äggvitorna tills de är så styva att du kan vända bunken upp och ner. Brownien lyfter med luften i marängen – då behövs inget mjöl.

Näringsberäkning

  • Hel brownie: 90g kolhydrater

Ingredienser

  • Choklad:
  • 140 g smör
  • 140 g mörk choklad, i bitar
  • 5 äggulor
  • 5 äggvitor
  • 140 g sötströ
  • Topping:
  • kakaopulver
  • 1 dl kokosflingor, rostade
  • 1 dl hackade, rostade salta jordnötter

Recept:

Björn Frantzén
Foto: Erik Olsson

Gör så här:

Kaka:

  1. Smält smör och choklad i vattenbad. 
  2. Vänd ner äggulorna under vispning och ta blandningen från värmen när den tjocknat något.
  3. Vispa äggvitor och sötströ till en glansig maräng – tillsätt det söta lite i taget under vispningen.
  4. Vänd försiktigt ner marängen i chokladsmeten. Klä en form (ø 20–22 cm) med bakplåtspapper och fyll den med hälften av smeten. Baka på 190 grader tills kakan har stannat, ca 25 minuter.
  5. Låt svalna. Bred på med resten av smeten (som alltså inte gräddas utan serveras som mousse).

Topping:

Pudra kakao på kakan och toppa med kokos och nötter.

 

Ur boken Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk (Norstedts förlag, 2017).

Stekt biff med nudlar, svamp, mango, *grön papaya, paranötter och kinakål

Frantzéns matlycka

Björn Frantzén utsågs i höstas till världens bästa kock i The Best Chef Award. Han är också diabetespappa. Njut av stjärnkockens godaste familjerecept med asiatisk vibe.

RECEPT
Senast uppdaterad 27 december 2022