
Frantzéns matlycka
Björn Frantzén utsågs i höstas till världens bästa kock i The Best Chef Award. Han är också diabetespappa. Njut av stjärnkockens godaste familjerecept med asiatisk vibe.
Slå luft i äggvitorna tills de är så styva att du kan vända bunken upp och ner. Brownien lyfter med luften i marängen – då behövs inget mjöl.
Kaka: Smält smör och choklad i vattenbad. Vänd ner äggulorna under vispning och ta blandningen från värmen när den tjocknat något. Vispa äggvitor och sötströ till en glansig maräng – tillsätt det söta lite i taget under vispningen. Vänd försiktigt ner marängen i chokladsmeten. Klä en form (ø 20–22 cm) med bakplåtspapper och fyll den med hälften av smeten. Baka på 190 grader tills kakan har stannat, ca 25 minuter. Låt svalna. Bred på med resten av smeten (som alltså inte gräddas utan serveras som mousse).
Topping: Pudra kakao på kakan och toppa med kokos och nötter.
Hel brownie: 90g kolhydrater
Recept: Björn Frantzén
Foto: Erik Olsson
Ur boken Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk (Norstedts förlag, 2017).
Björn Frantzén utsågs i höstas till världens bästa kock i The Best Chef Award. Han är också diabetespappa. Njut av stjärnkockens godaste familjerecept med asiatisk vibe.
Vårrulle med grillad pepparlax, vinterslaw och yoghurt med fem sorters peppar
Asiatiska köttbullar, sockerärter, pistaschnötter och röd curryyoghurt
Svenska Diabetesförbundet
Box 5098
121 16 JOHANNESHOV
Besöksadress
Arenavägen 45, 17tr
Ge en gåva
Swish: 900 77 41
BG: 900-7741