Bli medlem Ge gåva

Ingredienser (4 port)

  • 4 portioner:
  • 700 g fasta potatisar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1–2 färska chilifrukter
  • 1 kruka färsk koriander
  • Saften från 1 citron
  • Salt och peppar
  • Neutral olja till stekning

Recept:

Zeina Mourtada
Foto: Ulrika Ekblom
« Tillbaka till recept

Batata Harra

Batata harra betyder het potatis och är en favorit från Libanon. Kryddig, syrlig och delikat. En god sidorätt till grillat, gärna fisk eller kyckling.

Ingredienser

  • 4 portioner:
  • 700 g fasta potatisar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1–2 färska chilifrukter
  • 1 kruka färsk koriander
  • Saften från 1 citron
  • Salt och peppar
  • Neutral olja till stekning

Recept:

Zeina Mourtada
Foto: Ulrika Ekblom

Gör så här:

  1.  Halvera potatisen och koka i saltat vatten 5–6 minuter så att den mjuknar lite.
  2.  Häll av i en sil och låt stå tills det slutar ånga från potatisen och den är torr.
  3. Strimla vitlök, finhacka chili och koriander. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs vitlök och chili under omrörning. Bränn inte vitlöken, den ska mjukna och bli glansig. Vänd sedan i koriandern och stek lite till. Vänd i potatisen och blanda.
  4. Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Lägg potatisarna rymligt i en ugnsform. Pressa över citron, salta, peppra och blanda.
  5. Tillaga mitt i ugnen tills potatisen får en fin krispig yta och mjuknar i mitten, ca 15–17 minuter.
Senast uppdaterad 30 maj 2023