Batata Harra
Batata harra betyder het potatis och är en favorit från Libanon. Kryddig, syrlig och delikat. En god sidorätt till grillat, gärna fisk eller kyckling.
Ingredienser
- 4 portioner:
- 700 g fasta potatisar
- 2 st vitlöksklyftor
- 1–2 färska chilifrukter
- 1 kruka färsk koriander
- Saften från 1 citron
- Salt och peppar
- Neutral olja till stekning
Recept:
Zeina Mourtada
Foto: Ulrika Ekblom
Gör så här:
- Halvera potatisen och koka i saltat vatten 5–6 minuter så att den mjuknar lite.
- Häll av i en sil och låt stå tills det slutar ånga från potatisen och den är torr.
- Strimla vitlök, finhacka chili och koriander. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs vitlök och chili under omrörning. Bränn inte vitlöken, den ska mjukna och bli glansig. Vänd sedan i koriandern och stek lite till. Vänd i potatisen och blanda.
- Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Lägg potatisarna rymligt i en ugnsform. Pressa över citron, salta, peppra och blanda.
- Tillaga mitt i ugnen tills potatisen får en fin krispig yta och mjuknar i mitten, ca 15–17 minuter.