Bli medlem
Forskning

Bakad grillost i grönsaksbädd

Ingredienser:

  • 2 zucchinier
  • 2 paprikor (gärna gul och grön)
  • 400 ml körsbärstomater på burk
  • 1 dl röda linser
  • 1 dl vatten
  • 400 g grillost (eller halloumi)
  • 15 g krasse
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk timjan
  • salt och peppar

Gör så här:

Rätt som du svänger ihop på tio minuter, sedan sköter den sig själv i ugnen. Dessutom fyller den nästan hälften av dagens behov av grönsaker, 200 av 500 gram, det gillar vi!

1. Sätt ugnen på 225 grader grillvärme.
2. Skala och finhacka vitlök. Skölj och tärna zucchini och paprika.
3. Häll olja i en ugnsform. Lägg ner alla grönsaker, häll på körsbärstomater, linser och vatten. Krydda med rökt paprika, timjan, salt och peppar och rör om.
4. Skär osten i 4 skivor och lägg ovanpå grönsakerna. Baka i ugnen i cirka 20 minuter.
5. Klipp över krasse och servera med matgryn eller ett gott fullkornsbröd.

 

Näringsberäkning/portion 429 kcal

19 g kolhydrater
25 g fett (varav 15 g mättat)
29 g protein
4 g fibrer

Recept: dietisterna Johanna Andersson och Caroline Wilbois
Foto: Sofia Kallner

Gnocchigratäng

Tillagningen tar 10 minuter, sedan skjuts in i ugnen! Bönor ihop med grova grönsaker gör den här krämiga gratängen fiberrik för ett långsammare blodsockersvar.

Läs mer om Gnocchigratäng
Senast uppdaterad 27 oktober 2021