Bli medlem
Ge en gåva
Generell receptbild

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Ingredienser:

  • Receptet kommer från boken "Från skott till stek", Norstedts, 2015.
  • Ingredienser
  • 500 g älgkött, till exempel
  • stek eller bog
  • 200 g rökt sidfläsk, gärna
  • enrisrökt
  • 2 morot
  • 2 palsternackor, små
  • 1 gul lök
  • 4 vitlök klyftor
  • 1 paprika röd
  • ½–1 chili, t ex spansk
  • peppar
  • matolja
  • smör
  • 3–4 dl rödvin
  • 1 dl viltfond
  • ca 1 l vatten
  • 6 potatis
  • Kryddor
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 msk kumminfrön
  • 1 msk torkade rönnbär
  • Till servering
  • crème fraiche eller
  • smetana
  • bröd

Gör så här:

1. Låt köttet bli rumstempererat. Skiva kött och sidfläsk.
2. Mortla, hacka eller mixa kryddorna.
3. Skiva morot, palsternacka, lök, vitlök, paprika och chili.
4. Hetta upp olja och en klick smör i en gryta. Bryn kött och fläsk.
5. Blanda ner alla grönsaker och kryddor och stek ytterligare några minuter.
6. Slå på vin, fond och vatten och låt puttra på låg värme under lock ca 3 timmar. Kolla till grytan då och då, späd eventuellt med mer vatten.
7. Skala potatisen och skär den i bitar. Lägg ner potatisen i grytan när köttet är mört och låt puttra ytterligare 10 minuter.
8. Smaka av med salt och peppar och servera med crème fraiche eller smetana och bröd.

Senast uppdaterad 19 december 2016