Om du har typ 2-diabetes och blodsockret kryper uppåt kan insulin vara nästa steg för att behålla hälsan. Myter och missuppfattningar gör att många bävar för insulin – helt i onödan. Här är några vanliga myter om insulin och fakta som kan hjälpa dig komma över oron.
Myt: Insulin betyder att jag är misslyckad
Fakta: Inte alls. Även om du gjort allt rätt för att ta hand om ditt blodsocker kan du behöva insulin ändå. Typ 2-diabetes är en progressiv sjukdom. Bukspottkörteln som tillverkar insulin orkar helt enkelt inte möta kroppens insulinbehov längre. Efter tio år med sjukdomen har ungefär varannan person börjat med insulin. Kost och motion är alltid viktigt, men med tiden kan du behöva mer medicinering för att hålla en bra blodsockernivå. Det är inte något misslyckande, det är så sjukdomen ser ut.
Myt: Om jag måste ta insulin har jag blivit sjukare
Fakta: Nej, det betyder inte att din diabetes blivit sämre. Insulin hjälper dig att hantera den bättre. Sanningen är att typ 2-diabetes är en allvarlig sjukdom oavsett hur du behandlar den – men alldeles för få vet om och inser det. Du kan gå runt med högt blodsocker och må alldeles utmärkt. Du kan tänka att ”en släng av socker” är en mild åkomma bland andra. Men i det tysta skadar det höga blodsockret små kärl i ögon, hjärta och nerver. Poängen är att hålla blodsockret på en så normal nivå som möjligt – oavsett om det behövs tabletter, motionspass, insulin eller en kombination av alltihop för att nå dit.
Myt: Att injicera insulin är smärtsamt
Fakta: Inte längre. Dagens fina nålar är både korta och supertunna. Många blir överraskade av hur lite en insulininjektion faktiskt känns. I huden på magen, där de flesta stick görs, har du dessutom betydligt färre känselnerver än i fingrarna. De flesta skulle säga att det känns mindre att ta insulin än ett fingerstick för att mäta blodsockernivån.
Myt: Jag går upp i vikt av insulin
Fakta: Det är sant att insulin och viktuppgång ofta går hand i hand. Det kan vara frustrerande eftersom att hålla en hälsosam vikt är en viktig del av all diabetesbehandling. Men det är inte insulinet i sig som ger pluskilon. Insulin hjälper kroppen att använda maten mer effektivt. Insulinet släpper in glukos i cellerna och blodsockernivån sjunker – vilket är bra. Men om du inte anpassar dina matvanor utan äter fler kalorier än du behöver kommer cellerna också att få mer blodsocker än de behöver. Energi som cellerna inte använder ombildas till fett och du går upp i vikt. Om detta är något som du oroar dig för, be att få träffa en dietist för hjälp att hålla nollan vid insulinstart.
Myt: Insulin kan ge farligt lågt blodsocker
Fakta: Det är möjligt, men sällsynt. Personer med typ 2- diabetes har en lägre risk att få lågt blodsocker (hypoglykemi) än de som har typ 1-diabetes och de nya, jämnare insulinsorterna har sänkt risken ytterligare. Se till att lära dig känna igen symtomen och hur du enkelt häver blodsocker som är på väg att dippa. Märker du av skakiga händer och svettningar eller känner dig orolig, förvirrad och hungrig räcker det att du får i dig något sött, som ett glas juice eller druvsocker, för att skjutsa upp blodsockret igen.
Myt: Insulin orsakar njursvikt och ögonskador
Fakta: En del förknippar insulin med för tidig död, njursvikt, blindhet och hjärtsjukdom. Föreställningen att insulin kan skada organen kommer ofta av att ha sett vad som hänt äldre familjemedlemmar och vänner med diabetes. Dessa komplikationer, som var vanligare förr, följer med själva diabetesen, inte insulinet. Tvärtom, att sätta in insulin i tid kan hjälpa dig att mildra eller helt undvika dessa följdsjukdomar.
Myt: Insulin gör mig beroende
Fakta: Nej, insulin är inte en medicin som du kan bli beroende av. Insulin är ett naturligt hormon som kroppen borde ha producerat nog av själv. Det är inte heller så att kroppen vänjer sig vid att få det insprutat och sen kräver att få det utifrån.
Myt: Insulin är sista utposten
Fakta: Insulin sågs förr som en sista åtgärd vid typ 2-diabetes, men i dag vet vi att insulin som sätts in tidigare kan hjälpa dig att hålla hälsan längre och undvika komplikationer. En del uthärdar alla möjliga behandlingar utan att få bra blodsockerkontroll innan de väljer insulin, när insulin kan fungera mer effektivt. Det är inte heller sant att du är fast med insulin för att du en gång börjat. Det beror på hur det står till med kroppens egen insulinproduktion. Om den fortfarande bildar eget insulin går det ofta att sänka kroppens insulinresistens så att det egna insulinet eller andra mediciner räcker till. Att gå ner i vikt, motionera mer, sova bra och stressa mindre gör kroppen mer känslig för insulin igen.
Myt: Insulin begränsar mitt liv
Fakta: Många tror att så fort de börjar med insulin så förlorar de sin frihet. De kan inte längre vara oberoende och bo själva, äta ute på restaurang eller resa. Inget av det är sant. Med lite planering kan du göra precis allt du vill och brukade göra förut. I själva verket upplever många att deras liv förändras av insulin – till det bättre. De får mer flexibilitet och mer energi och känner att de har bättre kontroll över sin sjukdom.
---------------
Ur Allt om Diabetes nr 3, 2021
Text: Ulrika Lundberg