Bli medlem Ge gåva
Poängkung med strikta rutiner

Poängkung med strikta rutiner

Emil Molin gjorde succé som poängbäst i allsvenskan förra säsongen. Nu går karriären vidare i SHL-klubben Malmö Redhawks. Med kunskap och rutiner är typ 1-diagnosen inget stort hinder för honom som professionell ishockeyspelare.

De senaste fem åren, sedan jag var 20 ungefär, har jag kunnat hålla min diabetes på en väldigt bra nivå. I tonåren däremot kunde det bitvis vara tufft att hantera, säger Emil, som fick diagnosen som 11-åring.
På den tiden i uppväxtstaden Gävle var han aktiv även i fotboll, golf och innebandy.
– Jag var nog faktiskt lite bättre i golf och innebandy, Men hockey har alltid varit väldigt roligt så det var ändå inget svårt val.
Emil svarar eftertänksamt och lugnt på frågorna. Det märks att ishockeyspelandet byggt upp mycket erfarenhet kring diabetes och idrottande. I april flyttade han till Malmö för en ny, spännande fas i karriären.

NÄR INTERVJUN GÖRS förbereder sig Emil som bäst för kommande tävlingssäsong med 2–3 träningar dagligen.
Styrka, kondition och smidighet gnuggas för att komma så väl förberedd som möjligt till ligapremiären mot Mora 20 september. Därefter följer ett spelschema med 2–3 matcher per vecka fram till mitten av mars.
– Jag är 25 nu och med det följer erfarenheter och att jag ställer högre krav på mig själv att kunna utvecklas som spelare och nå en högre nivå. Det är också inspirerande att känna att utvecklingen är positiv, som under tiden i Modo de senaste två säsongerna.

KARRIÄREN HAR FÖRT honom från Brynäs i hemstaden Gävle via Rögle (Ängelholm), Nordamerika (klubbar i Texas och Idaho) och Modo (Örnsköldsvik) till Malmö. Även kortare låneperioder i Mora och Almtuna (Uppsala) har hunnits med. Totalt sett en samling klubbyten som är ganska vanligt för en spelare mitt i karriären.
I de svenska klubbarna har Emil Molin aldrig haft lagkamrater med diabetes.
– Men märkligt nog hade jag faktiskt i Nordamerika tre andra i laget med typ 1 under en period.
– Det är lite skillnad jämfört med när jag fick diagnosen. Då kunde det kännas som att jag var ensam i hela världen om den situationen. 
Emil har både som ungdoms- och seniorspelare känt ett stöd inom hockeyn för att hantera träningar och matcher med diabetes.
– Utan en bra omgivning går det inte. Men det är också en balans mellan att få hjälp och prova själv. Att göra misstag och lära från dem har varit utvecklande. Föräldrar och ledare kan göra väldigt mycket, men i slutändan behöver du massor av egen kunskap för att hantera diabetes.

Vad var svårast de första åren?
– Jag kände mig osäker allmänt kring sjukdomen och hur det skulle påverka idrotten. Plus att jag då var i en ålder när det hände mycket kroppsligt och att det var en process att hitta rutiner för att klara den biten. Ett problem som jag minns från 14–15 års ålder var att nervositet kunde vara svårt att hantera under viktiga matcher och att blodsockret då kunde sticka i väg.

EN STRIKT KOST med om möjligt ännu större noggrannhet än för andra med diabetes är Emil Molins grund för att hantera typ 1.
För en hockeyspelare handlar det om korta, återkommande maxprestationer under 30–60 sekunder. Emil Molin är centerforward och van att spela upp till drygt 20 minuter under en match, men det är också viktigt att kunna hantera mindre speltid utifrån hur lagledningen formerar laget.
– Klockan 19 på kvällen är den vanligaste matchtiden, det är nästan aldrig matcher före klockan 16. Det gör att det finns gott om tid att så att säga köpa sig tid och slippa ta stressade beslut om blodsockret ligger för högt före match.
Emil berättar att strikt kost och bra koll på klockan gör att blodsockret hålls uppe.
– Jag har den fördelen att adrenalin och en viss nervositet balanserar min fysiska prestation.

Emil Molin

Familj: Flickvän.
Bor: Lägenhet i Malmö.
Gör: Professionell ishockeyspelare i Malmö Redhawks.
Diagnos: Typ 1 vid 11 års ålder.
Fritidsintressen: golf, spelar med handicap 4.

Emil Molin var 11 år när han fick typ 1-diabetes. Emil Molin var 11 år när han fick typ 1-diabetes.
Foto: Ola Torkelsson Emil Molin var 11 år när han fick typ 1-diabetes.

Om vi tar en säsong som förra – hur ofta fick
du problem?
– Det var någon enstaka match som jag fick sitta på kvar bänken 5–10 minuter och kanske tre träningar där jag fick ta det lite lugnare och fylla på med banan.
Samspelet med materialförvaltaren är viktigt. Det är den person i ledarstaben som Emil har kontakt med om han skulle behöva hjälp.

TIDEN I MODO och Örnsköldsvik var lyckad. Förra säsongen vann Emil poängligan i allsvenskan med 23 mål och 28 målgivande passningar, totalt 51 poäng.
– Men även säsongen innan i Modo var väldigt positiv, även om det inte blev lika många poäng då. Jag känner att jag både kan vara en poängspelare och som center hjälpa till på ett bra sätt med försvarsspelet, en tvåvägsspelare.
Belöningen för Emils del var kontrakt med en klubb i Sveriges högsta liga, SHL. Sydskåne är kanske inte det första man förknippar med ishockey, men i Malmö finns en ganska lång tradition och på 90-talet lyfte hockeylegender som Pekka Lindmark och Mats Näslund klubben till två SM-guld.
Sedan dess har det varit en hel del tyngre säsonger, men nu spelar Malmö återigen i SHL, ofta med välfyllda läktare i den stora arenan i Hyllie.
– Två säsonger i rad har klubben gått till SM-semifinal så det ser riktigt bra ut inför säsongen, säger Emil Molin

Emils sex viktiga punkter för idrottare med diabetes

  • Köp tid. Ha rutiner för att undvika sena beslut inför en match så att du hinner korrigera ett för högt eller lågt blodsocker.
  • Rutiner. Att strikt välja samma kost som fungerar för optimala värden.
  • Prova själv. Att göra misstag och drar lärdom av dem är nödvändigt och att föräldrar kan släppa greppet.
  • Envishet. Att inte ge upp även om det är tufft.
  • Var öppen och be om hjälp. Att ha strukturer för att få blodsockerhöjande kost som exempelvis inom ishockey att jobba tillsammans med materialförvaltaren. Var öppen med din diabetes i skola och arbetsliv.
  • Våga testa dig fram. Skaffa erfarenheter för att lära sig hur kroppen reagerar i olika situationer
I april flyttade Emil Molin till Malmö för runt fem månaders förberedelser inför den SHL-säsong som nu är på väg att starta. I april flyttade Emil Molin till Malmö för runt fem månaders förberedelser inför den SHL-säsong som nu är på väg att starta.
Foto: Ola Torkelsson I april flyttade Emil Molin till Malmö för runt fem månaders förberedelser inför den SHL-säsong som nu är på väg att starta.
Bli medlem tidningspuff

Bli medlem

Tycker du den här artikeln är intressant? I vår medlemstidning Allt om Diabetes kan du läsa om allt från den senaste forskningen till personliga porträtt och djupdykningar i diabetesrelaterade ämnen. Bli medlem i Svenska Diabetesförbundet och få tidningen hem i brevlådan 6 gånger per år.

Bli medlem