Bli medlem Ge Gåva

Varje krona gör skillnad!

14 november 2016

Idag är det Världsdiabetesdagen, en officiell FN-dag för att uppmärksamma diabetes, en sjukdom som nästan 450 000 svenskar lever med. Av dessa så har runt 50 000 den autoimmuna varianten som kallas typ 1.

För 80 år sedan blev 0 % av alla med typ 1-diabetes botade.
För 50 år sedan blev 0 % av alla med typ 1-diabetes botade.
För 15 år sedan blev 0 % av alla med typ 1-diabetes botade.
Idag blir 0 % av alla med typ 1-diabetes botade.

Typ 1-diabetes går i dag inte att varken förhindra eller bota. Tvärtemot vad många tror får man alltså inte typ 1-diabetes för att man ätit för mycket socker, och det går heller inte att bli frisk, oavsett hur lite kolhydrater man äter eller hur mycket man springer på löpbandet. Det är en livslång sjukdom och den enda behandlingen är insulin, en medicin som upptäcktes för 95 år sedan och som fortfarande används idag.

Upptäckten av insulin var såklart fantastisk eftersom det förvandlade typ 1-diabetes från en dödsdom till en sjukdom man kan leva med. Men insulin är inget botemedel – det är ett livsuppehållande medel. Det måste tas varje dag, antingen via flertal injektioner eller medicinsk pump, och man får inte gå för länge utan insulin i kroppen. Får man inte tillräckligt med insulin får man högt blodsocker och riskerar syraförgiftning i blodet och till slut koma. För mycket insulin å andra sidan leder till lågt blodsocker och även det risk för koma. Det är en konstant balansgång man måste gå, och som patient är man själv ansvarig för att dosera en medicin som potentiellt kan döda en om man doserar fel. Det är mycket ansvar att lägga på vem som helst, för att inte tala om barn och unga vuxna.

Förutom att dosera insulin ska man konstant ha koll på sitt blodsocker och allt som påverkar det, såsom mat, motion, infektioner, stress, sömn, mediciner, väder och hormoner, för att minska risken för komplikationer på kort och lång sikt. Det räcker alltså inte att ”bara ta en spruta”. Typ 1-diabetes sätter press på kroppen, men också psyket, varje dag - man kan aldrig ta semester från sjukdomen, utan måste ständigt ha den i bakhuvudet.

Man kan givetvis leva ett fantastiskt liv trots diabetes, men det går inte att komma ifrån att det är en allvarlig sjukdom - en sjukdom som förtjänar ett botemedel.

Vi kan förändra siffrorna där uppe, men för att göra det behöver vi forskningspengar. Det finns alla förutsättningar för att en dag hitta ett botemedel, men vi saknar pengar. Snälla tänk över om du kan göra något och sänk en slant till Diabetesfonden. Varje krona gör skillnad.

Alla nyheter