Bli medlem Ge Gåva

Lärorik och intensiv kick-off

26 oktober 2016

Det blev en fartfylld helg när Ung Diabetes höll sin årliga kick-off. 20 unga engagerade träffades för att diskutera hur man kan göra livet med diabetes lättare. Förhoppningsvis blir det startskottet för en massa spännande engagemang och aktiviteter.

Innan alla skildes åt på söndagen fick jag en liten pratstund med Linnéa Jansson, en av Ung Diabetes nya lokala representater som har haft diabetes i två år och enligt egen utsago är en "bebis" i sammanhanget. Linnéa, som till vardags studerar i Linköping, var på kick-offen för första gången och det var inte helt utan tvekan som hon åkte hit.

- Den här kick-offen har varit väldigt rolig och lärorik. Och intensiv! Det är klart jag var ganska nervös till en början, mest för att jag var orolig för det här med att få ihop ett eget projekt. Men det känner jag nu är viktigt att betona: du behöver verkligen inte ha en färdig idé när du kommer hit. Det här riktar sig till unga människor som har ett engagemang. Det är där det viktiga ligger, i engagemanget.

Att hon endast har haft diabetes i två år är inget som hindrar henne från att engagera sig, snarare tvärtom.
- Jag kommer ihåg hur det var innan jag fick diabetes, och kan relatera till det. Jag satt själv på alla de fördomar som jag nu vill slå hål på. Just det här att okunskapen är så stor fick jag verkligen uppleva när jag fick diabetes, eftersom det var jag själv som satt på okunskapen. Jag trodde ju att jag skulle dö för jag visste inte bättre. Skammen var så stor. Det enda man fick höra när man var liten var ju att "tar du så där mycket O'boy-pulver så kommer du att få diabetes", så när jag fick samtalet från läkaren låg det ju så mycket skam i det. Jag trodde ju att jag hade orsakat det här själv. 

Under kick-offen får alla deltagare möjlighet att börja planera ett eget projekt att driva inom Ung Diabetes. När Linnéa får chansen att berätta om sitt projekt verkar det som en spännande utmaning, trots att det bara är i sin linda. 

- Jag vill anordna en fotoutställning som på ett avdramatiserat sätt ska kunna få människor att få upp ögonen för diabetes. Det är min histora jag kommer att berätta och det ska vara bilder där diabetes inte står i fokus, men hela tiden är en del av bilden. För det är så mitt liv ser ut, min diabetes står inte i fokus i mitt liv. Jag är fortfarande samma Linnéa som för tre år sedan, innan jag blev sjuk, men min diabetes är alltid där på något vis och det vill jag spegla i bilderna. Att det kanske är något som är lite skevt i bilderna, som att det till exempel ligger en insulinspruta bredvid frukosttallriken. Det kommer att bli en svår avvägning mellan att inte förminska sjukdomen, samtidigt som jag inte vill överdramatisera den, säger Linnéa.

- Man är så rädd att bli behandlad på ett annat vis när man berättar att man har diabetes. Därför tror jag att det är väldigt viktigt att slå hål på fördomar med hjälp av kunskap, och berätta vad diabetes är för något. jag vill inte att någon ska bli bedömd utifrån att man har diabetes, avslutar Linnéa. 

Alla nyheter