Bli medlem Ge Gåva

Från skärgård till Kebnekaise

26 oktober 2016

Att träffa andra med diabetes är viktigt för att få inspiration och en större förståelse.

I början av augusti åkte 17 personer ut till vackra Rögrund mitt i Stockholms skärgård. Ung Diabetes anordnade då en skärgårdshelg för medlemmar med diabetes i åldern 18-30 år.

Resan startade i Stavsnäs vinterhamn utanför Stockholm där deltagarna för första gången fick träffa varandra. De hade då rest från Trelleborg i söder till Luleå i norr. Med en gemensam skärgårdstaxi fick gruppen en första glimt av skärgården.

Den lilla ön Rögrund ligger strax intill farleden mellan Dalarö och Stavsnäs och tillhör Nämdö naturreservat. Förutom vandrarhemmet, där vi tillbringade helgen, finns på ön en servering, mindre byggnader, utkikstorn och en för seglare i området välkänd krokodilstaty. Då helgen dessutom konstant bjöd på uppehåll och fint väder var det en fatastisk miljö att vistas i. 

Helgen var avslappnad med mycket skratt och härliga människor. Det blev en hel del sol och bad där vi även hade tillgång till bastu och badtunna en kväll. Vid vandrarhemmets uteplats tillbringades mycket tid, där åt vi bland annat de luncher och middagar som gruppen själva lagat.

Att kunna träffa andra med diabetes är viktigt för att man inte ska känna sig ensam med sin sjukdom. Genom att dela med sig och ta del av andras erfarenheter kan man inspireras och få en större förståelse för hur andra hanterar sin diabetes. Under lördagen fick vi därför besök av Martin Odh och Camilla van der Meer Söderberg från projektet Diabetesberättelser, där personer med diabetes i podform berättar hur de hanterar sin sjukdom. Förutom att de berättade om sitt projekt fick gruppen lyssna på andras berättelser och reagera på dem och projektet.

Helgen avslutades med glass på öns servering innan det var dags att ta skärgårdstaxin tillbaka till fastlandet igen. En fantastiskt skön och avkopplande helg med ett rik

Ung Diabetes anordnar varje år ett antal aktiviteter för medlemmar. Förutom att deltagarna får möjlighet att träffa andra med diabetes brukar aktiviteterna även ha olika teman. Under de senaste åren har det till exempel handlat om fotohelg, skidresa eller seglarläger. Inför nästa år finns planer på en extra storslagen upplevelse, nämligen att bestiga Sveriges högsta berg Kebnekaise. Mer information och inbjudan kommer i höst. 

Läs om våra aktiviteter
Alla nyheter