Läs artiklen hos Dagens Medicin här: "Unga med diabetes behöver psykosocialt stöd" Det krävs en attitydförändring hos diabetesvården där frågan ”hur mår du?” prioriteras lika högt som ”vad är ditt HbA1c?” anser Evelina Andersson och Louise Granlund, Ung diabetes råd.
Jag fick min diagnos, diabetes typ 1, när jag var femton år gammal. Vi är tre barn i min familj och två av oss har diabetes, först fick min lillasyster sin diagnos och sedan fick jag min sex månader efter henne. Även min bror blev diagnostiserad med diabetes typ 1 för tre år sedan.
En tävling man inte kan vinna – så beskrev Peter Jihde sin diabetes när han lanserade sin bok ”Jihdes diabetes”.
Idag är det Världsdiabetesdagen, en officiell FN-dag för att uppmärksamma diabetes, en sjukdom som nästan 450 000 svenskar lever med. Av dessa så har runt 50 000 den autoimmuna varianten som kallas typ 1.
Det blev en fartfylld helg när Ung Diabetes höll sin årliga kick-off. 20 unga engagerade träffades för att diskutera hur man kan göra livet med diabetes lättare. Förhoppningsvis blir det startskottet för en massa spännande engagemang och aktiviteter.
Varför springer jag? Det är en fråga jag ställt mig själv många gånger.Särskilt då jag gett mig ut i snålblåst och minusgrader. Eller under de sista 5 kilometerna på en halvmara när jag bara vill lägga mig ner i fosterställning. Då undrar jag verkligen varför jag utsätter mig för det här.
Att träffa andra med diabetes är viktigt för att få inspiration och en större förståelse.