Bli medlem Ge Gåva

Vi vill, vi kan, vi ska

Det var mottot för den resa som ett trettiotal personer med diabetes typ 1 skulle påbörja den 11 augusti 2017. De skulle bevisa att de var mycket mer än sina toppar och dalar genom att bestiga Sveriges högsta berg, Kebnekaise. Projektet kring bestigningen som Ung Diabetes låg bakom, gick under namnet Keb17.

Det huvudsakliga syftet med Keb17 var att samla in pengar till, samt sprida kunskap om, sjukdomen diabetes. Varje deltagare hade som mål att samla 2097 kronor, en krona för varje meter som Kebnekaise är högt. De insamlade pengarna gick till diabetesforskning, och till organisationen ”Life for a Child” som arbetar för barn och unga med diabetes i utvecklingsländer.

Den 10 augusti möttes hela gruppen upp på Arlanda flygplats. Det var en grupp som bestod av cirka trettio personer med diabetes typ 1, sjukvårdspersonal samt ett filmteam. De hade också förmånen att få sällskap av äventyraren Ola Skinnarmo som hade med sig erfarna guider, bland annat två sherpas från Nepal. När gruppen efter sin långa resa norrut kom fram till Kiruna, mottogs de av lokalradio och tv som intervjuade projektledaren för Keb17 - Joanna. 

För Elin Sandström började resan några dagar tidigare. Elin var en av de tre personer som man kommer får träffa i dokumentären som skapades under bestigningen av Kebnekaise. Ett filmteam följde dem under hela resan, och de fick berätta om sin sjukdom samt alla de påfrestningar som bestigningen innebar. Deltagarna vi får följa i dokumentären talar väldigt öppet kring sina rädslor och förväntningar inför projektet. 

“Jag hade ingen tidigare erfarenhet av att vandra, men ville göra detta för att visa att min diabetes inte får kontrollera mig. Diabetesen begränsar mig, absolut, men den ska aldrig få stoppa mig!” - Elin Sandström, Ung Diabetes

“För mig var bestigningen av Kebnekaise en stor utmaning, och jag hade nog inte vågat ta mig an det om det inte varit tillsammans med Ung Diabetes. Jag hade både toppar och dalar i blodsockret, men med en hel del envishet och ett fantastiskt stöd tog jag mig till toppen ändå!” - Anna Malmstedt, Ung Diabetes 

Dokumentären är väldigt viktig då den visar att man kan göra vad man vill trots sin diabetes. Den visar en ofiltrerad version av hur det är att leva med diabetes, hur sjukdomen ser ut och hur den påverkar oss. Något annat som dokumentären visar är hur individuell sjukdomen är, och att diabetes kan se ut på lika många sätt som antal personer det finns med diagnosen. Elin Sandström berättar att vissa av deltagarna hade det extremt jobbigt och var nära att avbryta bestigningen, medan en del av dem hade det lite lättare.

 

Senast uppdaterad 4 november 2020