Bli medlem Ge Gåva

Engagera dig i Ung Diabetes

Det finns många anledningar till varför man ska engagera sig. Man får chansen att hjälpa sig själv och andra som lever med samma sjukdom, t.ex. genom att skapa tillfällen att träffa andra, sprida information och kunskap i samhället, jobba för att samla in pengar till forskning eller påverka diabetesvården på just sitt sjukhus.

Något som vi i Ung Diabetes tycker är viktigt är att ingen ska behöva vara ensam med diabetes. Alla har vi våra ups and downs och i sådana tider är det alltid skönt att kunna dela tankar eller bara träffa någon som förstår, även om man inte pratar om just diabetes. Genom att finnas till hands för varandra kan jobbiga stunder bli mindre jobbiga.

Den kanske allra viktigaste anledningen till att du ska engagera dig är för att just DU tycker att det är kul och trivs med det. Om du trivs med det du gör kommer det att inspirera andra människor och du skapar en positiv våg!

Att komma igång

Du är nu på väg att börja med någonting nytt och det enda som krävs för att komma igång är din vilja och ett sunt förnuft! När vi får kontakt med människor som du, som hör av sig och vill bli en del av Ung Diabetes lokalt, hör vi ofta personer med stort engagemang, många idéer och mycket vilja. Det tycker vi är jätteroligt och vi delar passionen att vilja göra någonting!

Tips på vad du kan tänka på i början:

Fundera över dina mål med ditt engagemang - varför vill du engagera dig och vad vill du uppnå? När du vet detta är det lättare att lägga upp en plan för ditt arbete och så småningom se ett resultat!

Lägg upp en enkel strategiplan för hur du ska lyckas med ditt engagemang (hur du ska nå ut till folk, vilka människor behöver du eventuellt kontakta, osv.)

Har du många idéer du vill genomföra? Skriv ner dina idéer och välj ut den som är mest realistisk och hyfsat enkel att genomföra och börja med den! Man kan inte göra allt på en gång och genom att skriva ner allt du skulle vilja kan du sålla och lämna resten åt sidan tills tiden är kommen - då slipper du ha alla dessa idéer i huvudet och tänka "varför hinner jag aldrig med allt?" utan att de försvinner.

Fundera över vilka människor som skulle kunna hjälpa dig i ditt arbete. Du kanske vill kontakta din diabetesmottagning och be sköterskorna hjälpa till att sprida informationen om dig, liksom din lokalförening.

Försök att skapa ett nätverk! Vad än du vill göra så är det alltid lättare att vara två. Det hela känns lite lättare när man kan ringa en vän och säga "hörrududu, kan vi inte ses om en timme och snacka om hur vi ska få folk intresserade?". Du kan fråga om din sköterska känner till någon som skulle vilja engagera sig, kanske vet vi på Ung Diabetes någon som är aktiv eller så hör du dig för i olika Facebook-grupper.

Kontakta Ung Diabetes för fler råd och stöd!

Senast uppdaterad 3 februari 2020