Bli medlem Forskning

Bli vår nya rådsmedlem!

Vi letar efter dig som är intresserad av ideellt engagemang och vill göra livet lättare för unga med diabetes. Vi i Ung Diabetes söker ny rådsmedlem mellan 15-30 år som vill hjälpa oss utveckla vår organisation och fånga upp diabetesengagemang från hela landet - och vi hoppas att just du vill söka!

För att söka till rådsplatsen behöver du inte själv ha diabetes men du måste vara medlem, eller ha för avsikt att bli medlem, i Svenska Diabetesförbundet för att sitta med i Ung Diabetes råd. Denna post kräver inte någon speciell erfarenhet, utan det viktigaste av allt är att du har viljan att engagera dig och att du brinner för frågor som rör diabetes – precis som vi gör! Rollen innefattar också en hel del skriftlig kommunikation och vi ser därför gärna att du uttrycker dig väl i skrift och har lätt för att ta kontakt med nya människor. Det är även positivt om du har ett intresse för organisationsutveckling och gillar att driva projekt.

Att vara en del utav Ung Diabetes råd innebär en mängd olika möjligheter. Du får en chans att vara med i ett ungt handlingskraftigt råd vars arbete verkligen gör skillnad för personer med diabetes. Du får utveckla dina kunskaper inom styrelsearbete, projektledning, påverkansarbete och ideellt engagemang. Detta gör arbetet med Ung Diabetes personligt och ger dig även kunskaper du kommer ha stor användning för i övriga livet.
Vi i rådet träffas fyra helger per år för möten och däremellan jobbar vi till största delen hemifrån, över mail, telefon och videosamtal samt har digitala halvtidsmöten i helgrupp mellan våra rådshelger. Utöver våra fyra fasta möten så åker vi och representerar Ung Diabetes på en rad spännande evenemang. Arbetsmängden varierar men du bör räkna med att den i snitt är cirka 3-4 timmar i veckan samt den tiden som går åt till möten och representation. Uppdraget är ideellt och alla i Ung Diabetes råd studerar eller arbetar vid sidan av sitt engagemang. Kostnader i samband med resor, deltagande på konferenser och möten bekostas av Ung Diabetes.

Vill du få chansen att utvecklas i Sveriges roligaste organisation och samtidigt göra skillnad för människor med diabetes? Skicka då ett mail med rubriken ”Rådsmedlem” till info@ungdiabetes.se senast söndagen den 30 oktober, där du beskriver vem du är, varför du är intresserad av en plats i rådet, vad du kan bidra med samt vilket ansvarsområde som kan passa dig bäst (läs mer om dessa nedan). Vi ser gärna att du har möjlighet att delta på Ung Diabetes rådsmöte i Stockholm 9-11 december, där vi givetvis står för mat och logi. Efter sista ansökningsdatum kommer vi att höra av oss till dig för att meddela att du antingen gått vidare i rekryteringsprocessen, då vi gärna håller en digital intervju med dig, alternativt att vi tackar för din anmälan men gärna ser dig söka till någon av våra andra rådsplatser i framtiden.

Tveka inte att kontakta oss om du har ytterligare frågor du vill ha svar på. Vi hoppas vi hör från dig!

Arbetsbeskrivning av rådsplatser

Aktiviteter 

Som aktivitetsansvarig kommer du vara nyckelperson i planeringen för vårt årliga ungdomsläger samt de aktiviteter vi anordnar för våra äldre medlemmar, till exempel ett vuxenläger.  Arbetet innefattar hela lägerprocessen, bland annat kontakt med lägergårdar, skriva inbjudan, budgetplanering, kontakt med deltagare och självklart själva genomförandet av lägret. Vi letar efter en energisk person som gillar att planera samt organisera olika aktiviteter med god fantasi. Rollen innebär mycket kontakt med deltagare inför läger, så vi ser gärna att du har lätt för att ta kontakt med nya människor oavsett ålder.

Lokalt

Som ansvarig för lokalt engagemang letar vi efter dig som är intresserad av ideellt engagemang och vill göra livet lättare för unga med diabetes. I rollen ingår att i en arbetsgrupp om två (alla ansvarsområden arbetar parvis) planera och genomföra vissa av Ung Diabetes aktiviteter, som exempelvis kan vara inriktade på ungt ledarskap och ökat ungt diabetesengagemang i lokalföreningarna. Du kommer också sköta kommunikationen med våra medlemmar som är eller vill bli engagerade lokalt.

Kommunikation

Till kommunikation söker vi efter dig som har ett stort intresse för kommunikation och en stark vilja att dela med dig av både inspiration och information kring diabetes. Dina ansvarsområden kommer främst att vara sociala medier såsom Facebook och Instagram, men även vår medlemstidning. Detta innebär att du är ansvarig för att bland annat förbereda kampanjer på sociala medier, hantera och redigera bilder och texter samt ha ett öga för grafisk profilering. Då du kommer jobba med våra utåtriktade kanaler är det nödvändigt att du har en bra känsla för språk och människor. Det är positivt om du har någon typ av erfarenhet av att skriva, antingen formell eller informell samt ha erfarenhet av att arbeta med att planera content på sociala medier. Det är dock inget krav, viktigast av allt är att du brinner för kommunikation och har viljan att sätta dig in i diabetesfrågor.

Påverkan

Som påverkansansvarig i Ung Diabetes jobbar du med att lyfta förbundets viktiga ungdomsfrågor. Genom kontakt med diabetessjuksköterskor, myndigheter och organisationer får du möjligheten att sprida Ung Diabetes budskap genom seminarier, debatter och representationer. Du väljer själv om det är något speciellt ämne som du särskilt vill arbeta med. Tillsammans med en rådskollega ansvarar du för Ung Diabetes frågetjänst. Dit kan vem som helst skicka in en vårdrelaterade fråga, som ett expertteam sedan svarar på. Ditt ansvar blir att förmedla frågan till frågeteamet och hjälpa frågeställaren på bästa sätt. Tillsammans med en rådskollega ansvarar du också för planeringen av större representationer som t.ex Almedalsveckan och Järvaveckan. Därutöver finns det utrymme för dig att forma rollen efter eget intresse där du exempelvis kan starta egna projekt eller driva egna frågor som intresserar dig. Rollen som påverkansansvarig passar dig som är driven och vill förmedla kunskap om diabetes ut i samhället. En roll för dig som vill göra skillnad för unga personer som lever med diabetes.

Om Ung Diabetes

Ung Diabetes är en del av Svenska Diabetesförbundet och jobbar för unga med diabetes mellan 15-30 år. Ung Diabetes råd består av 9 personer som arbetar ideellt för att underlätta vardagen för unga med diabetes och för att hjälpa till i strävan efter en bra balans i livet med diabetes. Vi arbetar med att sprida information och inspiration till unga med diabetes och personer i deras omgivning. Detta gör vi genom att skapa mötesplatser där det är möjligt att byta erfarenheter, hitta gemenskap och öka kunskapen om diabetes. Årligen ordnar Ung Diabetes både nationella och lokala aktiviteter, arbetar med intressepolitisk påverkan, samarbetar med vården på olika sätt, jobbar med ungdomsfrågor internationellt, och arbetar för att skapa gemenskap och öka kunskapen om diabetes i samhället.

Senast uppdaterad 17 oktober 2022