Bli medlem Ge Gåva
"Ett engagemang som tagit mig jorden runt"

"Ett engagemang som tagit mig jorden runt"

När Cajsa Lindberg engagerade sig i Ung Diabetes gjorde hon det för att vara med och förbättra situationen för unga vuxna med diabetes, och ge tillbaka till diabetesvärlden.
- Det är fortfarande det som motiverar mig, men mitt engagemang har också fört med sig en massa annat positivt som jag aldrig hade kunnat förvänta mig, säger hon.

Jag hittade ett sammanhang där jag kände att mina erfarenheter och egenskaper var både uppskattade och behövda - jag hittade min passion. Efter min kandidatutbildning hade jag tänkt läsa en master i marknadsföring, men min erfarenhet från Ung Diabetes och Young Leaders in Diabetes fick mig att i stället välja en master i International Business and Politics. Där fick jag bland annat lära mig om strategi och ledarskap i ideella organisationer, internationell rätt, politisk ekonomi och globala företags roll i arbetet med mänskliga rättigheter - kunskaper som helt klart har hjälpt mig i mitt arbete i diabetesvärlden. Men åt andr ahållet så har det faktum att jag fått testa mycket av detta i praktiken gjort många torra akademiska teorier betydligt lättare att ta till sig. 

Det finns en fin kultur i Diabetesförbundet där man litar på oss i Ung Diabetes och vår förmåga att fatta självständiga, förhoppningsvis kloka beslut; vi tas på allvar och ges både frihet och ansvar. Tack vare det har jag växt som person, och min tro på min egen förmåga har stärkts.

Jag har mitt engagemang att tacka för att jag förra hösten fick chansen att arbeta på den Internationella Diabetesfederationens kontor i Bryssel. Där fick jag testa mina vingar och jobba med både kommunikation och sociala medoer, men också med att säkra tillgång till insulin i kristider och försöka lyfta diabetesfrågan inom EU, vilket var otroligt häftigt och lärorikt

Mitt engagemang har gjort att jag övervunnit en av mina stora rädslor: att stå på scen och prata inför folk.

Mitt diabetesengagemang har också tagit mig till en massa nya platser. Med diabetes som resekompis har jag fått se allt från finska skogar och gotländksa ringmurar till smågator i Melbourne och marknader i Istanbul. Jag har lärt känna nya människor och nya kulturer, och har träffat riktiga eldsjälar som blivit mina vänner som dagligen inspirerar mig.

Jag hade aldrig fått de här möjligheterna om det inte vore för Ung Diabetes och det är jag oerhört tacksam och ödmjuk inför. Jag tror att grunden i allt engagemang måste vara att man vill vara med och göra skillnad, men jag tycker det är fint att man kan göra det samtidigt som man själv också utmanas och utvecklas.