Diabetes typ 2
Cirka 5% av Sveriges befolkning har diabetes varav cirka 90% av dessa har diabetes typ 2. Många har dessutom sjukdomen utan att veta om det.
Typ 2 diabetes blir allt vanligare hos barn och unga. Vid typ 2 diabetes tillverkar kroppen inte tillräckligt med insulin och/eller att kroppens känslighet för insulin blivit nedsatt. Tre stora faktorer som påverkar är arv, matvanor och fysisk aktivitet.
Diabetesförbundet, liksom andra aktörer inom hälso- och sjukvården, ser att typ 2 diabetes blir vanligare hos barn och unga. Tidigare fanns inte typ 2 diabetes hos barn, tonåringar och unga vuxna. Det vanligaste var att typ 2 diagnosen kom när personen var i medelåldern eller kanske närmare pensionen.
Orsaken till att typ 2 diabetes utvecklas i allt tidigare ålder kan hittas i att barn och unga väger mer idag än tidigare. Viktökningen hos barn uppmärksammades under 1990-talet. En del av viktökningen kan bero på ändrade matvanor. Livsmedel som läsk, godis och chips blev billigare och mer lättillgängligt. Samtidigt så minskade barn och ungdomars fysiska aktivitet. Dessa faktorer kan resultera i ett kaloriöverskott och i förlängningen att vikten går upp.
Förutom levnadsvanorna så har arvet en stor betydelse. Om någon i familjen utvecklar typ 2 diabetes redan i 40–50-årsåldern eller om mamman drabbas av graviditetsdiabetes är risken större att barn kan drabbas av typ 2 diabetes. Personer med fetma, särskilt de med ärftlighet för typ 2 diabetes, bör kontrollera blodsocker (fp-glukos) och HbA1c åtminstone en gång om året.
Typ 2-diabetes är en kronisk sjukdom som beror på att man inte tillverkar tillräckligt med insulin och/eller har nedsatt känslighet för insulin. Insulin är ett hormon som sänker blodsockret. Nedsatt insulinkänslighet innebär att insulinet inte fungerar effektivt, vilket gör att blodsockret stiger och blir för högt. Kroppens organ, både blodkärl och nerver skadas av för höga blodsockernivåer under lång tid. Att få typ 2 diabetes i unga år är farligare än att få det senare i livet, då de negativa effekterna på kroppens organ börjar så mycket tidigare.
Begränsa mängden läsk, söt saft och juice. Kalorier som vi dricker ger oss inte samma mättnadskänsla som fasta kalorier. Detta gör att vi kan dricka väldigt mycket mer läsk jämfört med när vi äta mat.
Glöm inte frukt och grönt! Det är väldigt gott och något som en stor del av tallriksmodellen bör bestå av. Livsmedelsverket rekommenderar 400-500 gram frukt och grönt per dag till barn och ungdomar.
HÄR hittar du tips om olika koster och livsmedel.
Regelbunden aktivitet och rörelse mår alla kroppar bra av och kan förhindra att en utvecklar typ 2 diabetes. Varje dag bör någon typ av aktivitet ske där kroppen aktiveras, det räcker med 60 minuter fysisk aktivtet per dag.
Tips kan vara att gå eller cykla till skolan istället för att ta bil eller buss. Att ta rörelsepauser under dagen om en sitter framför skärmen. Träna tillsammans på fritiden med familj och/eller kompisar.
Fler tips och fakta om fysisk aktivitet för barn och unga kan du hitta hos Generation Pep, FYSS och HÄR.
Sjukvården
BVC
Elevhälsoteamet (t.ex. skolsköterskan, skolläkaren)
Barnläkarmottagning
Specialistkliniker
Primärvården
https://www.diabetes.se/diabetes/lar-om-diabetes/typer/typ-2/
https://www.gu.se/nyheter/nedsatt-insulinkanslighet-vanligt-bland-forskolebarn-med-overvikt
Cirka 5% av Sveriges befolkning har diabetes varav cirka 90% av dessa har diabetes typ 2. Många har dessutom sjukdomen utan att veta om det.