Bli medlem Ge Gåva

Cyklat över den amerikanska kontinenten

Daniel lever efter mottot: It's up to you, so don't limit yourself! Sommaren 2007 trotsade han sin diabetes och cyklade över den amerikanska kontinenten.

På vilket sätt blir du påverkad i livet av din diabetes?
För mig är diabetes något man måste lära sig att leva med. Det går inte att skippa den ens för en kväll eller helg. Därför kan det naturligtvis ibland kännas som om den håller en tillbaka. Jag försöker alltid att lära mig av det jag gör. Hur påverkas jag av träning? Alkohol? Hamburgare? På det sättet är man inte lika begränsad nästa gång utan har bättre koll på hur kroppen reagerar.

Som diabetiker får man också fantastiska möjligheter att äta bra, träna bra, må bra. Kontakt med sjuksköterskor och dietist bör utnyttjas för att man ska lära sig mer om hur kroppen fungerar. Kunskap leder till att man mår bättre!

Har du genomfört någonting där din diabetes först sett ut som ett hinder?
Naturligtvis har diabetes hindrat mig. Exempelvis sprang jag orienterings- SM stafett nyligen. Taggad till tusen och adrenalinet strömmande genom kroppen. Efter halva loppet fick jag avbryta och vinglade tillbaka till starten med över 35 i blodsocker. Riktigt surt då!

Ja tycker dock det är viktigt att inse att absolut ingenting är omöjligt med diabetes. Jag cyklade sommaren -07 tvärs över den amerikanska kontinenten. 600 mil på 55 dagar. Bestämmer man sig för någonting, planerar och genomför så går det! Jag kan göra allt som mina kompisar kan! Om inte mer.

Vad fick dig att ändå försöka?
För mig finns inte frasen ”tyvärr jag har diabetes”. Man ska alltid ge det ett försök.

Hur tänkte du?
Jag fokuserade på att göra ett bra lopp. Att klara av hela vägen från San Fransisco till Washington DC.

Har du något tips till den som vill men inte vågar?
Börja med att utmana dig själv. I små steg kan du börja inse att det är nya utmaningar man utvecklas av. Tänk på hur bra du kommer att må av att flytta dina mentala, fysiska gränser. Diabetes behöver verkligen inte vara något som hindrar dig från att göra det du vill. Det handlar om att våga försöka. Naturligtvis ska du hela tiden ha koll på blodsocker och insulindoser.

Senast uppdaterad 2 augusti 2016