Bli medlem Ge Gåva

Linda berättar: Att vara gravid med diabetes

Att vara gravid och ha diabetes skrämmer nog de flesta. I alla fall med tanke på att det finns så lite information om det och att jag själv tycker att läkare inte ger tillräcklig information som man själv vill ha som diabetiker.

Jag tycker det har varit helt fantastiskt att vara gravid som diabetiker. Man får gå på täta kontroller, flera ultraljud, flera tillväxtkontroller, tätare ögonbotten-kontroller och nu har man ju också sån tillgång till Internet och kan följa andra som mig med bloggar.

Dessutom så finns det bra hjälpmedel idag, exempelvis överföringsdosa från sin blodsockermätare till datorn. Detta är mitt personliga favorithjälpmedel som hjälpt mig att få sådan bra överblick över mina värden. Det står allt; hur många gånger jag tagit blodsocker, genomsnittsvärde, högsta, lägsta värde och massa annat.

Det ger trygghet att få ha sån närhet till sitt diabetesteam med dessa täta kontroller. Varje graviditet är unik, som frisk och även som diabetiker.

Det finns inte många saker som är negativt med att vara gravid som diabetiker tycker jag. Det enda man behöver göra är att hålla koll på sitt blodsocker lite oftare och kanske vara lite mer påläst. Jag har ätit allt som jag har velat äta så länge mitt blodsocker är bra så är det helt okej. Det blir lite extra tester efteråt så man ser att det inte sticker iväg.

Jag personligen ville göra allt bättre denna graviditet även om den förra faktiskt var bra i alla mina värden. Så jag planerade innan att ha ett bra HbA1c värde och att helt enkelt bara förstå vad jag mår bra av och hur jag får en bra blodockerbalans. Jag känner större trygghet i min diabetes som gravid än annars då jag gått så ofta och träffat mitt diabetesteam.

Under graviditeten har jag testat mitt blodsocker ca 8 gånger per dag och mitt blodsocker har legat på ca 7 mmol/l igenomsnitt. Det som de flesta är rädda för är att få ett för stort barn men då ska man ligga högt i sitt blodsocker under en längre tid. Jag låg högt ibland men oftast visste jag varför. Man får smådosera emellan måltiderna för att få det jämt. Men som min läkare sa, så gör ju en frisk kropp hela tiden med insulinet. Barnet påverkas ju inte av insulinet man tar utan det är ju bara själva blodsockernivån som gör att det ökar i tillväxt.

Mitt första barn som kom för 6 år sedan, en pojke, vägde 4360 g och var 51 cm lång mådde jättebra efteråt. Mitt andra barn som kom nu 2011 i augusti vägde 4180 g och var 52 cm lång mådde också bra men hade lite lågt blodsocker så hon fick lite extra mat.

Statistiken säger att diabetiker ofta får förlösa genom kejsarsnitt, varför vet de inte men jag har 2 snitt och det har gått bra. Men jag rekommenderar att man läser på om kejsarsnitt innan ifall man skulle behöva göra det. Det underlättar om man förstår mer vad som händer.

Som diabetiker har vi fördel med att få gå på så många täta kontroller och jag tycker det är jättemysigt.


Man får bra information. Om ens landsting erbjuder får man gå på diabetesträff med andra gravida diabetiker. Jag gjorde ca 7 ultraljud, så man får se sin bebis oftare än andra vilket är mysigt så ja, jag faktiskt saknar att gå där. Man blir ompysslad helt enkelt och jag gick var tredje vecka först sen varannan och på slutet varje vecka.

Att vara gravid som diabetiker är faktiskt helt underbart för att för mig har det inneburit mer förstålelse att leva med min diabetes efteråt.

/Linda Wieland

Senast uppdaterad 27 oktober 2016