Det absolut viktigaste att tänka på inför en utbytestermin är att ordna en försäkring. Jenny berättar att en bra försäkring var A och O för henne!
- I USA är det väldigt dyrt att gå till läkaren om man inte har en försäkring som täcker allt. Jag hade tur att få en försäkring genom skolan, så om jag hade behövt uppsöka ett sjukhus hade kostnaderna täckts. Vid några av skolorna jag sökte till var man själv tvungen att bekosta försäkringen, så det kan vara bra att kolla upp i förväg. Se då till så att allt ingår i den försäkringen ni väljer.
Wasa knäckebröd blev en räddare i nöden! Väl på plats visade sig maten i USA vara problematisk. Det, tillsammans med en känsla av att vara på semester kan bli den stora boven i dramat.
- Jag levde lite som att det var semester och när man är på semester kanske man släpper blodsockret lite friare och äter lite annorlunda än vad man gör i sin vardag. Men samtidigt så var det ju en semester som varade i 4 månader. Jag var tvungen att göra mig påmind ibland om att ha någon slags rutin. Det svåraste jag upplevde med att komma till ett nytt land var maten. Hemma vet jag ju vad som är bra mat, men i USA kan innehållet skilja sig rejält. Det blev en testperiod på 3 veckor där jag fick prova mig fram för att se hur mitt blodsocker reagerade på maten. Till slut hittade jag Wasa knäckebröd i en affär, vilket underlättade en hel del!
Jennys främsta tips till de som är intresserade av att åka iväg på en utbytestermin är att inte oroa sig. Att vara utomlands skiljer sig inte från att vara i Sverige. Det är viktigt att inte låta din diabetes begränsa dig för mycket!
- Det låter himla fånigt egentligen men var inte oroliga. Det löser sig. Speciellt om man åker till ett land som USA eller Kanada där det finns väldigt bra sjukvård. Skulle det hända något finns det hjälp att få. Klarar du dig i Sverige och kan hantera din diabetes här, då klarar du det överallt. Det är dumt att missa en jättebra upplevelse bara för risken att det kanske kan hända någonting. Istället för att inte göra saker får man se det för vad det är och ställa sig frågan; okej, vad måste jag förändra för att få det här att fungera?