Bli medlem Ge Gåva

Resa med diabetes

Oftast kan diabetes kännas som ett hinder, vilket kan vara särskilt påtagligt när vi med diabetes ska ut och resa. Men, precis som i alla andra vardagliga situationer, handlar det bara om att vi måste planera lite mer och har lite fler saker att tänka på än vad en frisk har. Här har vi samlat personliga berättelser som handlar om hur andra med diabetes gör när de reser, samt en rad tips på vad man bör tänka på inför resan. Allt för att göra ditt resande så överkomligt som möjligt!

Vad ska jag tänka på inför en resa?


Vaccinera dig! Människor med diabetes rekommenderas att ta de vacciner som behövs för det givna resmålet.

Om du ska resa till ett EU-land krävs ett läkarintyg på engelska som informerar om din diabetes samt vilken utrustning som du behöver (Ett tips är att fästa fast en kopia i passet så vet man var man har det). Om du ska resa till länder utanför EU bör du i förväg kolla upp vad som gäller i dessa länder, t ex genom att kontakta ambassaden. Tänk även på att det numera finns nya regler för vilka mediciner osv. man får ta med sig i handbagaget. Det är inte samma regler som gäller i alla länder så det kan vara bra att undersöka innan avresa.

Europeiskt sjukförsäkringskort (European health insurance card) ger en rätt till nödvändig sjukvård vid sjukhus eller läkarmottagningar anslutna till det allmänna sjukvårdsystemet i andra EU/ESS-länder. Vården ges på samma ekonomiska villkor som för landets egna invånare. Beställ kortet från försäkringskassan. För mer information, klicka här. 

Kolla alltid upp din försäkring innan du åker. Många försäkringsbolag har en liten lapp som man ska ta med sig där det står försäkringsnummer m.m och vem man ska kontakta ifall man råkar ut för sjukdom eller olycksfall. Särskilda regler gäller för resor som är över 45 dagar då man måste ha en speciell reseförsäkring eller förlänga hemförsäkringens reseskydd.

Att det kan bli nödvändigt att vara mer flexibel med mat och insulin under en resa. Det är därför bra om du innan resan pratar med din läkare eller diabetessjuksköterska så att du därigenom är förberedd på vad som eventuellt kan vara extra viktigt för dig att tänka på. Ta med nummerna till din läkare/sköterska ifall det skulle dyka upp någon akut fråga.

Förvara insulinet i flera olika väskor! Låt t ex en eventuell medresenär bära en del av ditt insulin (tänk dock på att du bär ditt eget då ni passerar landsgränser då det endast är du själv som diabetiker som har tillstånd för att ta med dig sprutor/kanyler m.m). Tänk på att det alltid finns risk att bli bestulen på sitt bagage eller att insulinet förstörs i för hög värme/kyla. Många vana resenärer brukar förvara sitt insulin i en termos för att försäkra sig om att det håller rätt temperatur. Det finns nu även jättebra kylfodral anpassade för att förvara insulin.

Berätta för omgivningen. Se till att någon medresenär/reseledare eller dylikt känner till vad en insulinchock är och hur de ska göra om du får en. Berätta att det är socker som omgivningen ska ge dig om du blir dålig.

Vad ska jag packa?

  1. Ta med dig två blodsockermätare och stickor ifall någon skulle gå sönder eller tappas bort.
  2. Ett tips är också att ta med dubbelt så mycket insulin/pennor som du beräknar att göra av med. Även om du är pumpanvändare är det bra att ta med sig sprutor ifall pumpen skulle gå sönder eller något liknande.
  3. Kanyler o lancetter (även de är bra att ha på två olika ställen ifall det händer nått).
  4. Glukagon/Druvsocker
  5. Magsjukepiller, kan receptfritt köpas på apoteket (aldrig kul att ha magsjuka och diabetes, särskilt inte ute på resa).
  6. Resorb vätskeersättning (ifall man inte kan äta något så är det bra att få i sig näring och vätska).
  7. Första hjälpen kit med t.ex. plåster, värktabletter, compeed, alsolsprit, gas/elastisk binda (man kan aldrig veta vad som händer).
  8. Ficklampa (du behöver kanske leta upp din blodsockermätare mitt i natten).
  9. Glöm inte passet!

Det blir ofta lite tokigt när man kommer till nya platser, med nya matvanor, dygnsrytmer, klimat m.m så man brukar få ändra doserna lite. Men tänkt inte för mycket på diabetesen utan njut av resan! Det är mängder av unga med diabetes som reser utomlands varje år och mår alldeles utmärkt. Det finns alltså ingen anledning att stressa upp sig i onödan eller undvika vissa resmål. Det handlar kort och gott om god planering.

Senast uppdaterad 14 oktober 2022